Ugrás a tartalomra

Metodista lelkész nyújtott be panaszt a nyíltan meleg püspökök megválasztása miatt

Az Egyesült Metodista Egyház egyik lelkésze a hónap elején panaszt nyújtott be a helyi regionális testület vezetősége ellen, amiért az egy nyíltan meleg püspököt választott, ami sérti a felekezet homoszexualitással kapcsolatos álláspontját.

Mint ahogy arról a Hit Rádió korábban beszámolt, a "United Methodist Church", azaz Egyesült Metodista Egyház (UMC) nyugati joghatósága megszavazta, hogy Cedrick D. Bridgeforth tiszteletest püspökké nevezzék ki. Bridgeforth az első nyíltan meleg afroamerikai püspök az egyházban.

“Férjének és Istennek” köszöni kinevezését az Egyesült Metodista egyház első meleg afroamerikai püspöke
A múlt héten a “United Methodist Church”, azaz Egyesült Metodista Egyház (UMC) nyugati joghatósága megszavazta, hogy Cedrick D. Bridgeforth tiszteletest püspökké nevezik ki. Bridgeforth az első nyíltan meleg afroamerikai püspök az egyházban. Megválasztása után azt mondta, hogy “hálás a Mindenhat…

A panasz, amelyet a dél-karolinai Rev. W. Timothy McClendon, a St. John's United Methodist Church lelkésze nyújtott be, Cedric Bridgeforth közelmúltbeli püspökké választását és Karen Oliveto 2016-os püspökké választását kifogásolja ugyanezen regionális testület által. Bridgeforth és Oliveto is nyíltan meleg.

McClendon szerint a nyíltan meleg püspökök megválasztása aláás "minden egyesült metodista papot, aki a keresztény élet legmagasabb eszményeit tartja fenn", és "zavaros üzenetet küld a házasság jelentéséről a közösségnek és a potenciális gyülekezeti tagoknak".

Arra is figyelmeztetett, hogy az ilyen döntések növelik "a felekezet további széttöredezésének valószínűségét". McClendon érvelése mellett szól kilépést választó közösségek száma, amely egyre csak növekszik. A UMC berkein belül már annyira megosztó kérdéssé vált az LGBTQ mozgalom, hogy 107 floridai metodista közösség be is jelentette: elhagyja a UMC egyházi rendszerét és egy új, konzervatív irányzat alapításával folytatják működésüket. Ebben az évben eddig legalább 300 közösség hagyta ott a UMC hálózatát, becslések szerint pedig százával távoznának továbbiak.

Tovább szakad az Egyesült Metodista Egyház: az LGBTQ viták egyre több közösséget taszítanak el
A United Methodist News Service szerint idén eddig legalább 300 amerikai gyülekezet döntött úgy, hogy kilép a “United Methodist Church”, (UMC) azaz az Egyesült Metodista Egyház kötelékeiből. Becslések szerint százával vannak folyamatban további kilépési kezdeményezések. Sokan csatlakoznak az újon…

Legfrissebb