Ugrás a tartalomra

"Férjének és Istennek" köszöni kinevezését az Egyesült Metodista egyház első meleg afroamerikai püspöke

Cedrick Bridgeforth püspök megöleli férjét, Christopher Hucks-Ortizt, miután bejelentették megválasztását Fotó: Patrick Scriven

A múlt héten a "United Methodist Church", azaz Egyesült Metodista Egyház (UMC) nyugati joghatósága megszavazta, hogy Cedrick D. Bridgeforth tiszteletest püspökké nevezik ki.

Bridgeforth az első nyíltan meleg afroamerikai püspök az egyházban.

Megválasztása után azt mondta, hogy "hálás a Mindenható Istennek" és "férjének, Christophernek".

"Az egyházban találtam célt, még akkor is, amikor úgy éreztem, hogy megrág és kiköp, mégsem tudtam elengedni"

- mondta Bridgeforth.

"Nem az intézményről szólt, nem a szabályairól vagy az előírásairól. Isten hívásáról szólt az életemben, hogy legyek nagyobb, hogy jobb legyek, hogy ajtókat nyissak ki, ahol csak lehet, és új utakat járjak be, ahol csak kell"."

Az UMC Fegyelmi Könyve azonban tiltja a "gyakorló homoszexuálisok" felszentelését, így nem engedi, hogy püspöki tisztséget vállaljanak.A The Christian Post szerint a nyugati joghatóság képviselője nem válaszolt a kommentárkérésekre az utazási beosztások és találkozók miatt.

John Lomperis, az Institute on Religion & Democracy (Vallás és Demokrácia Intézet) munkatársa, aki szintén az UMC Általános Konferencia korábbi küldöttje, azonban azt mondta, hogy a nyugati joghatóság "nyíltan" megszegte a Fegyelmi Könyvben felvázolt normát.

"Senki sem kényszerítette Bridgeforth urat, hogy felszentelésre és vezetésre törekedjen felekezetünkben. Ismerte a szabályainkat, amelyek a házasságtöréssel és a házasság előtti szexszel együtt tiltják az azonos neműek párkapcsolatát is a papságunk számára"

- folytatta Lomperis.

"A püspökökre van bízva az a szent felelősség, hogy fenntartsák és érvényre juttassák egyházunk tanbeli és erkölcsi normáit. Amikor a püspökök ilyen nyíltan megszegik ezeket a normákat, akkor ez egy igazi 'rabok irányítják az elmegyógyintézetet' helyzetet eredményez"

-mondta.

Mint ahogy arról a Hit Rádió korábban beszámolt, a UMC berkein belül már korábban is annyira megosztó kérdéssé vált az LGBTQ mozgalom, hogy 107 floridai metodista közösség be is jelentette: elhagyja a UMC egyházi rendszerét és egy új, konzervatív irányzat alapításával folytatják működésüket.

(Christian Headlines)Legfrissebb