Ugrás a tartalomra

Videó: több ezren álltak ki Izraelért New York-ban

Az Izrael-ellenes tüntetők közül néhányan megpróbálták megállítani őket.

Izrael-párti diákok a Columbia Egyetemen mellett. - Kép forrása: : STEPHANIE KEITH/GETTY IMAGES

A több mint egy hete tartó antiszemita tüntetések következtében néhány evangéliumi vezető szervezésében Izrael-párti felvonulást tartottak New York-ban a Columbia Egyetem kapuinál Csütörtök este.

Már több mint egy hete tartanak az Izrael-ellenes tüntetések a Columbia egyetemen és az ország többi egyetemi campusán is hasonló antiszemita zavargások törtek ki.

Az Izrael-párti tüntetést, amelyet "United For Israel March" (Együtt Izraelért menet) néven emlegetnek, az újonnan alakult Columbia Jewish Alumni Association (Columbia Zsidó Öregdiákok Egyesülete) és konzervatív aktivisták, köztük Sean Feucht evangéliumi keresztény énekes és Eric Metaxas rádiós műsorvezető szervezték.

A csütörtökön a közösségi médiában megosztott videókon látható, amint a az Izrael-ellenes tüntetők az Izrael-párti menet mellett olyan feliratokat tartalmazó táblákat tartanak a magasba, mint a "Keresztény cionizmus = antiszemitizmus" és "A szolidaritás a mi fegyverünk".

Legalább egy palesztinbarát tüntető egy edényre csapott, miközben az Izrael mellett összegyűltek kiabáltak neki.

Izrael-párti diákok kedden a közelben állnak, miközben a Columbia Egyetem diákjai részt vesznek egy folyamatban lévő palesztinbarát tüntetésen a New York-i campusukon. Egy Izrael-párti felvonulást csütörtökön a Columbián ellentüntetőkkel találkoztak. Fotó: Stephanie Keith/GETTY IMAGES

A Hamász október 7-i meglepetésszerű támadását követően Izrael gázai hadművelete ellen tiltakozó Columbia diákok április 17-én "Gázai Szolidaritási Tábor"-t hoztak létre. A rendőrség másnap razziát tartott a táborban és tömeges letartóztatásokat hajtott végre, az egyetem pedig felfüggesztette a tiltakozók egy részét. A tüntetésen történt antiszemita incidensekről szóló jelentések felháborodást váltottak ki egyes törvényhozók és zsidó csoportok részéről.

A csütörtöki Izrael-párti felvonulásra a konzervatív törvényhozók, köztük Mike Johnson, a képviselőház elnöke hasonló ellenállásai közepette kerül sor, aki szerdai kolumbiai látogatása során azt mondta, hogy "helyénvaló" lenne a Nemzeti Gárda bevetése a tüntetők ellen.

A "United March for Israel" (Együtt Izraelért) felvonulás csütörtök este fél hét körül kezdődött. Az Izrael-párti tüntetés lényegesen nagyobb volt, mint az elmúlt hét kisebb ellentüntetései a Columbián, néhányan megpróbáltak szembeszállni a tüntetőkkel.

A New York-i rendőrség (NYPD) nagyszámú tisztje volt jelen, akik rögzített üzeneteket játszottak le, amelyekben letartóztatásra figyelmeztettek mindenkit, aki akadályoztatja a felvonulást és elálja az utat. Sean Feucht egy Facebookon megosztott bejegyzésben számolt be arról, hogy a New York-i rendőrség 4-5 ezer főre becsülte a felvonuláson résztvevők számát.

A New York-i rendőrség szóvivője telefonon azt mondta a Newsweeknek, hogy este 8 óráig nem történt letartóztatás. A két csoport közötti közvetlen összecsapások száma korlátozott volt, bár különösen feszült összecsapások között volt olyan, amikor egy palesztinbarát tüntető azt kiabálta az Izrael-párti tömegnek, hogy "Isten áldja a Hamászt".

A menet evangéliumi keresztény szervezői a hét elején egy élő közvetítésbenben számoltak be a részletekről és elmondták véleményüket az egyre aggasztóbb méreteket öltő antiszemita, palesztinbarát tüntetésekről.

"Az utolsó idők napjait éljük"

- emelte ki Feucht.

"Egy nappal közelebb vagyunk Jézus visszatéréséhez, és ahogy ez felgyorsul, látni fogjuk a gonoszság felemelkedését, látni fogjuk a dicsőség felemelkedését, látni fogjuk a zsidó nép iránti gyűlölet felemelkedését"

- mondta.

(Newsweek)

Legfrissebb