Ugrás a tartalomra

Pészah: kitört a káosz az egyetemeken az antiszemita tüntetések miatt

Több embert letartóztattak, a tüntetések miatt az egyik egyetem egy hétre bezár.

Kép forrása: freedomnews/Youtube

Az amerikai egyetemeken elszabadultak az indulatok a pészah ünnepe miatt. Több tucat tüntetőt letartóztattak, a Columbián pedig a hallgatók biztonsága érdekében online oktatásra tértek át.

A Columbia Egyetemen napok óta olyan megmozdulások zajlanak, hogy a zsidó Húsvét időszakának elején át kellett térni az intézményben az online oktatásra. – számol be a naphíre.hu

Minouche Shafik, a Columbia rektora közleményében úgy fogalmazott, hogy a döntést azért hozták meg, hogy

"enyhítsék a feszültséget, és mindannyiunknak legyen esélyünk átgondolni a következő lépéseket."

A rektort többen lemondásra szólították fel, és egy, az egyetemhez kötődő rabbi arra kérte a zsidó diákokat, hogy maradjanak otthon, mert aggódnak a biztonságuk miatt.

Miközben a palesztinbarát tüntetések több napja folytatódnak az egyetemen, a Columbia vasárnap bejelentette, hogy a diákoknak hétfőn lehetőségük lesz virtuálisan részt venni az órákon az "egyetemi aktivitásnak" nevezett Izrael-ellenes megmozdulások miatt.

A naphire beszámolói szerint New York polgármestere, Eric Adams is megszólalt a hétvégén, elítélve a zsidók elleni erőszakra uszító felhívásokat.

Palesztin-párti tüntetők New York utcáin.

Adams azt mondta, hogy "elborzasztja és felháborítja a Columbián és annak környékén terjesztett antiszemitizmus", és kijelentette, hogy a New York-i rendőrség "nem fog habozni, hogy letartóztasson bárkit", aki törvényt sért.

A rendőrség a Columbia és a Barnard College közös zsidó kulturális központjánál, a Kraft Centerben a pészah teljes ideje alatt jelen lesz, és a diákok hétfőtől kezdve kísérettel közlekedhetnek az épületbe és az épületből - áll Brian Cohen, a központ ügyvezető igazgatójának e-mailjében.

Mindeközben összecsapások törtek ki a New York-i rendőrség rendőrei és a tüntetők között a New York-i Egyetemen, miután a rendőrség hétfőn késő este "antiszemita incidensekről" szóló jelentések közepette bevonult, hogy kiürítse a palesztinbarát tüntetők által felállított Izrael-ellenes "felszabadított zónát".

A helyi médiajelentések szerint több tucatnyi tüntetőt - köztük diákokat és oktatókat - tartóztattak le.

Az iskola közölte, hogy figyelmeztette a tömeget a távozásra, majd kihívta a rendőrséget, miután a tüntetés rendbontásba torkollott, és az egyetem közölte, hogy értesült "megfélemlítő skandálásokról és több antiszemita incidensről". Nem sokkal este fél kilenc után a rendőrök megkezdték a letartóztatásokat.

A Yale Egyetemen egy Izrael elleni tüntetés állítólag erőszakba torkollott, több tucat letartóztatással.

A Yale egyetem zsidó diákjai az egyre súlyosbodó gyűlölet ellenére együtt énekeltek az ünnep alkalmából.

A Dél-kaliforniai Egyetem lemondta az összes tervezett diplomaosztó beszédét, a Harvard egy hétre bezárta kapuit a tervezett tüntetések miatt, Bostonból Ann Arborig és Chapel Hillig izrael-ellenes táborok alakultak ki az egyetemeken.

Joe Biden amerikai elnök is elítélte a tüntetéseken tapasztalható növekvő antiszemitizmust, de úgy tűnt, hogy megértésre szólít fel a tüntetőkkel szemben.

Elítélem az antiszemita tüntetéseket. Ezért hoztam létre egy programot, amely ezzel foglalkozik" - mondta Joe Biden, azonban hozzátette:

"Elítélem azokat is, akik nem értik, hogy mi történik a palesztinokkal, és hogyan..."

(naphíre, TOI)

Legfrissebb