Ugrás a tartalomra

Pakisztán: Súlyos következményei lehetnek az iráni légitámadásnak

Irán bosszút akar állni a "mártírokért".

Iráni rakéták kilövéséről készült fotó egy katonai gyakorlaton. - Kép forrása: File

Irán a jelentések szerint csapást mért a pakisztáni székhelyű Dzsais al-Adl csoportra - számol be az RT News.

A pakisztáni kormány elítélte a kedden Beludzsisztán tartományban végrehajtott iráni rakétacsapást, azt állítva, hogy az polgári áldozatokat követelt. Iszlámábád közölte, hogy tiltakozni fog Teheránnál az "egyoldalú akció" és a szuverenitás megsértése miatt.

Több iráni hírügynökség kedd este arról számolt be, hogy rakétákat és drónokat lőttek ki a Daish al-Adl nevű csoport főhadiszállására, amelyet Teherán azzal a vádolt, hogy decemberben egy tucat iráni rendőrrel végeztek. Irán részéről azonban nem érkezett hivatalos nyilatkozat a műveletről.

"Pakisztán határozottan elítéli légterének Irán általi indokolatlan megsértését és a pakisztáni területen belüli csapást, amely két ártatlan gyermek halálát okozta, míg három lányt megsebesített"

- áll az iszlámábádi külügyminisztérium közleményében, hozzátéve, hogy Pakisztán szuverenitásának megsértése

"teljesen elfogadhatatlan és súlyos következményekkel járhat."

A terrorizmus a térség minden országát fenyegeti, és "összehangolt" fellépést igényel, nem pedig egyoldalú lépéseket, amelyek "nem állnak összhangban a jószomszédi kapcsolatokkal és súlyosan alááshatják a kétoldalú bizalmat"

- tette hozzá a minisztérium.

Kedd este robbanások sorozatát jelentették Panjgurban, a pakisztáni Beludzsisztán tartományban, a két ország határának közelében fekvő Panjgur városában. Az iráni média szerint az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) "két kulcsfontosságú erődítményét" "precíziós csapásokkal semmisíteték meg".

Hétfőn az IRGC ballisztikus rakétákat és drónokat vetett be az észak-iraki Erbíl városában lévő, általuk izraeli főhadiszállásnak nevezett épület, valamint a szíriai Idlíb tartományban lévő Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) célpontjai ellen.

Az IRGC fogadkozott, hogy folytatják a csapásokat, "amíg a mártírok vérének utolsó cseppjei is megbosszulják magukat", utalva a január 3-i robbantásokra, amelyek csaknem 100 ember halálát okozták az iráni Kerman városában, ahol több ezer zarándok gyűlt össze, hogy meggyászolja az USA által 2020-ban meggyilkolt, néhai Kaszem Szoleimáni tábornokot.

Legfrissebb