Ugrás a tartalomra

Az ISIS beismerte az Irán elleni terrortámadást, mégis Izraelt illetik hamis vádakkal

A szervezet tagjai robbanóövet hoztak működésbe a tömegben.

Emberek maradnak a robbantás miatt megsemmisült autók mellett az iráni Kermanban, 2024. január 3-án, szerdán. - Kép forrása: Tasnim News Agency/AP

Az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára az iráni Kermán temetőjében elkövetett robbantásos merényletet - számol be az infostart.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a robbantásban legkevesebb nyolcvannégyen meghaltak és közel háromszázan megsebesültek. A szunnita muszlim terrorszervezet a Telegram üzenetküldő alkalmazásban hozta nyilvánosságra csütörtökön a közleményét, amelyben az áll,

hogy a szervezet két tagja hozta működésbe az összegyűlt tömegben a derekára erősített robbanóövet.


Az Iszlám Állam emellett csütörtökön globális támadásokra szólított fel zsidók és keresztények ellen a Gázai övezetben folyó izraeli hadjárat miatt.

"Iszlám oroszlánjai, vadásszatok prédára a zsidók, keresztények és a szövetségeseik között az Egyesült Államok, Európa és a világ utcáin és útjain"

- jelentette ki a dzsihadista szervezet szóvivője, Abu Hudaifa el-Anszári egy hangfelvételen, valamint hozzátette:

"Először a könnyebb célpontokra csapjatok le a nehezek előtt, a polgári célpontokra a katonaiak előtt, és vallási célpontokra, mint elsősorban a zsinagógák és templomok, mert ez gyógyítja a szívet és és jelzi, hogy csata folyik. A mi háborúnk vallásháború".

A szóvivő vallásháborúnak nevezte a gázai hadjáratot is.

A harminchárom perces felvételen, amelyet dzsihadista propagandaportálokon tettek közzé, a szunnita iszlamista vezető óvta a Hamász iszlamista palesztin mozgalmat a síita szervezetekkel való együttműködéstől.

A libanoni síita Hezbollah fegyveres mozgalmat a szunnita Hamász szövetségesének tekintik.

Az Iszlám Állam eretnekeknek tekinti a síitákat. Az Iszlám Állam az elmúlt években jelentős területi veszteségeket és katonai vereségeket szenvedett el a nyugati haderőkkel szemben Szíriában és a szomszédos Irakban. Ennek ellenére időnként mindkét országban végrehajt támadásokat.

Az ENSZ Biztosági Tanácsa csütörtökön közleményben ítélte el a kermáni merényletet.

"A Biztonsági Tanács tagjai hangsúlyozzák: felelősségre kell vonni és bíróság elé kell állítani ezen elítélendő terrorcselekmények elkövetőit, szervezőit, pénzelőit és szponzorait"

- olvasható a közleményben.

Legfrissebb