Ugrás a tartalomra
IránmerényletUSAIzraelLibanonHírek

Amerikai külügyminisztérium: Az USA-nak nem volt szerepe az iráni terrortámadásban

Állításuk szerint nem Izrael áll a robbantások mögött.

Közel száz ember vesztette életét az Iráni robbantások során. - Kép: Sare Tajalli/EPA

Washington tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez, és azt mondta, semmi sem utal arra, hogy Izrael szerepet játszott volna benne - írja az RT News.

Az amerikai külügyminisztérium kitartott amellett, hogy Washington nem játszott szerepet a szerdán Iránban közel 100 ember halálát okozó terrormerényletben, illetve abban a dróncsapásban, amely kedden Libanonban végzett a Hamász egyik vezetőjével.

A két iráni robbantással kapcsolatban Matthew Miller külügyminisztériumi szóvivő a következőket mondta újságíróknak:

"Először is, az Egyesült Államoknak semmilyen módon nem volt köze ehhez, és minden ezzel ellentétes állítás nevetséges. Másodszor pedig, nincs okunk feltételezni, hogy Izraelnek köze lenne a robbantáshoz".

Egy washingtoni sajtótájékoztatón Miller tagadta azt is, hogy az Egyesült Államoknak bármilyen köze lett volna a támadáshoz, vagy előzetesen tudott volna arról, hogy a Hamász helyettes vezetője, Száleh al-Arouri és hat másik ember meghalt Bejrút egyik külvárosában. Bár együttérzését fejezte ki az iráni merényletek áldozatainak, azt állította, hogy

al-Arouri "brutális terrorista" volt, aki "központi szerepet játszott" az Izrael és a Hamász közötti háborút kiváltó október 7-i támadásokban.

A Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője, John Kirby szerdán hasonlóan nyilatkozott, és újságíróknak azt mondta:

"Csak annyit mondanék, hogy al-Arouri egy ismert, globális terroristaként nyilvántartott személy volt, és ha valóban meghalt, senkinek sem kellene könnyeket ejtenie a vesztesége miatt".

Hozzátette, hogy az amerikai tisztviselőknek nincs arra utaló jelük, hogy Izraelnek köze lenne a dróncsapáshoz.

A Hezbollah és a Hamász vezetői, valamint libanoni biztonsági tisztviselők Izraelt okolták a támadásért. Az izraeli katonai tisztviselők nem kívánták kommentálni az incidenst, a területenkívüli merényletekkel kapcsolatos hallgatási politikájuknak megfelelően.

Miller és Kirby egyaránt elmondta, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya az Izrael és a Hamász közötti háború kezdete óta azon dolgozik, hogy megakadályozza a konfliktus más frontokra való átterjedését.

Szerdán a robbanások egy megemlékezésen történtek az iráni Kermanban, ahol Qassem Soleimani tábornok halálának négyéves évfordulóját ünnepelték. Soleimani, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda elit alakulatának, a Qudsz Erőknek az akkori parancsnoka, 2020-ban egy amerikai dróncsapás során gyilkolták meg.

Ebrahim Raisi iráni elnök fogadkozott, hogy a szerdai támadás mögött álló elkövetőket bíróság elé állítja.

"A nemzet ellenségeinek tudniuk kell, hogy az ilyen akciók soha nem zavarhatják meg az iráni nemzet szilárd elszántságát"

- mondta.

Legfrissebb