0279 Ugrás a tartalomra

Felmérés: a lakossághoz képest jobb a lelkészek mentális állapota

Úgy tűnik, hogy a lelkészek mentálisan és érzelmileg meglehetősen egészségesnek tűnnek.

Photo by Rod Long / Unsplash

Egy friss felmérés rámutatott: a protestáns lelkészeknek mind a fizikai, mind a mentális egészségi állapota javult a korábbi évekhez képest.

Bár az elmúlt években rekordszámú lelkész fontolgatta a kilépést, és fejezte ki elégedetlenségét a munkájával kapcsolatban, az egészség és a jóllét terén általában véve jobban állnak, mint a lakosság többi része – derült ki egy friss tanulmányból.

„A lelkészek egészségének és jóllétének vizsgálata a járvány után” (Exploring Clergy Health and Wellness in the Midst of Post-Pandemic Malaise) című felmérés 2023 őszén több mint 40 felekezet 1677 keresztény vezetőjétől gyűjtött válaszokat tartalmaz.

„A felmérés azt mutatja, hogy a lelkészek többsége meglehetősen egészséges”

– mondták a Hartfordi Nemzetközi Vallás- és Békekutató Intézet kutatói, akik a tanulmányt végezték.

„Az általános egészségi és jólléti szintjük lenyűgöző – még annak fényében is, hogy korábbi jelentésünkben a lelkészek elégedetlenségüket fejezték ki a munkájukkal kapcsolatban”

– tették hozzá.

A kutatásban olyan területeket érintettek, mint a pénzügyi helyzet, a mentális és fizikai egészség, valamint az általános munkahelyi elégedettség. Egy kivételével – a párkapcsolati elégedettség – a lelkészek minden mérőszámban jobban teljesítettek, mint az átlagemberek. A lelkipásztorok általában tisztábban látják életük célját is, mint a többség. Minden kérdésre 10-es skálán kellett válaszolniuk, és az életcél megértése kapcsán a lelkészek 10-ből 8,6-os átlagot mutatnak, míg a lakosság többi része 6,8-at.

Az egyetlen olyan állítás, amelyre a lelkészek negatívabban válaszoltak, mint a lakosság többsége, így szólt: „a kapcsolataim olyan kielégítőek, amilyennek szeretném” – de itt is csupán 0,1 ponttal lett kevesebb az átlaguk. A többi 11 területen magasabb lett a lelkészek pontszáma, mint a lakosság többi részének.

„Úgy tűnik, hogy a vizsgálatunkban szereplő lelkészek mentálisan és érzelmileg meglehetősen egészségesnek tűnnek”

– mondták a kutatók.

Az adatok azt is megmutatták, hogy 2020 és 2023 között nőtt a hetente egy szabadnapot kivevő lelkészek aránya, ami a kutatók szerint közvetve hozzájárult a lelkészek egészségének és jóllétének javulásához.

A kutatók szerint az amerikai lelkipásztorok 80 százalékban fehérek, 80 százalékban férfiak, 75 százalékban teljes munkaidőben szolgálnak és az esetek 60 százalékában egyedül vezetik a gyülekezetüket, nem pedig egy vezetőség vagy presbitérium tagjaként, ami csupán a lelkipásztorok 31 százalékára jellemző.

Az eddigi években a papok és lelkészek jólléte nem volt ennyire egyértelmű.

A jóllét kulcsfontosságú mérőszámaiban, mint például a fizikai, mentális, érzelmi és általános egészségi állapot, a lelkészek az elmúlt hét évben jelentős romlásról számoltak be, különösen az igaz barátok számát tekintve – derült ki a Barna Research keresztény közvélemény-kutató szervezet jelentéséből.

Az adatok azt mutatják, hogy 2022-ben a lelkészek 20 százaléka mondta azt, hogy nincsenek szoros baráti kapcsolatai, míg 2015-ben ez a szám 10 százaléka volt. Míg 2015-ben a lelkipásztorok 34 százaléka mondta azt, hogy kiváló baráti kapcsolatai vannak, ez az arány 2022-ben 17 százalékra csökkent.

(Axioma)

Legfrissebb