Ugrás a tartalomra

USA: A pandémiát követően egyre több lelkész fontolgatja a kilépést

A projekt vezetője szerint a gyülekezetek kollektív traumát éltek át.

Kép forrása: Jaap/ Getty

Egy új, országos felmérés szerint az Egyesült Államokban a keresztény lelkészek körében aggasztó mértékű a kiégés a járvány utáni időszakban - számol be az AP News.

A 2023 őszén megkérdezett lelkészek közül a járvány kezdete óta 10-ből több mint 4 legalább egyszer komolyan fontolóra vette, hogy elhagyja gyülekezetét, és több mint a fele komolyan elgondolkodott azon, hogy a szolgálatot is abbahagyja. - derül ki a Hartford Institute for Religion Research csütörtökön közzétett felméréséből.

A lelkészek mintegy tizede számolt be arról, hogy gyakran gondolt ilyenekre - derül ki a felmérésből, amelyet az intézet Exploring the Pandemic Impact on Congregations (A pandémia gyülekezetekre gyakorolt hatásának vizsgálata) című kutatási projektjének részeként végeztek.

Grafikon azon egyházi szolgálók arányáról, akik komolyan elgondolkodtak a gyülekezetük elhagyásán (fent) és akik komolyan fontolóra vették, hogy felhagynak a szolgálattal (lent)

Az intézet igazgatója, Scott Thumma, a projekt vezető kutatója szerint a kilépést fontolgató lelkészek magas aránya azt a "kollektív traumát" tükrözi, amelyet mind a lelkészek, mind a gyülekezetek 2020 óta átéltek.

"Mindenki átélt gyászt, traumát és változást"

- mondta. A felmérésükre adott nyílt válaszokban számos egyházi tag a csökkenő látogatottságot, az önkéntes munka csökkenő arányát és a tagok további változásokkal szembeni ellenállását említette.

"Kimerültem"

- mondta egy lelkész, akit a jelentésben idéznek.

Az Istentiszteletek látogatottsági aránya
"Az emberek elköltöztek a környékről, és az új emberek kevesebben vannak, távolabb vannak, és lassabban integrálódnak. A rendszeres önkénteseink fáradtak és túlterheltek".

E küzdelmek némelyike olyan tendencia, amely már régen megelőzte a világjárványt. A jelentés szerint az évszázad eleje óta folyamatosan csökken a személyes látogatottság átlaga, és mivel kevesebb a fiatal résztvevő, a gyülekezeti tagok életkora emelkedik. A felmérés szerint a pandémiát követő innovációs hullám után a gyülekezetek kevésbé hajlandóak változtatni.

A megkérdezett lelkészek körülbelül egyharmada fontolgatta, hogy elhagyja a gyülekezetét és a szolgálatot is, és közel egyharmaduk az egyiket a kettő közül.

A legtöbb lelkész konfliktusokról számolt be a gyülekezetében, de azok, akik a gyülekezetük elhagyását fontolgatták, még nagyobb arányban számoltak be erről, és kevésbé érezték magukat közel a gyülekezetükhöz.

Azok, akik a szolgálat teljes elhagyásán gondolkodtak, nagyobb valószínűséggel voltak kisebb gyülekezetek lelkészei és azok, akik egyedül dolgoznak, mint a nagyobb létszámú és nagyobb gyülekezetekben dolgozók.

A történelmi protestáns lelkészek gondoltak a legnagyobb valószínűséggel a kilépésre, őket követték az evangéliumi keresztények, míg a katolikus és ortodox papok voltak azok, akik legkevésbé gondolkodtak a távozáson.

A kilépési gondolatokkal küzdő egyházi szolgálók aránya a különböző felekezetek között.

A kilépési gondolatokkal rendelkező egyházi szolgálók aránya magasabb, mint az intézet által 2021-ben és 2023 tavaszán végzett két korábbi felmérésben, bár ezeket a számokat nehéz közvetlenül összehasonlítani, mivel a korábbi felmérések 2020 óta rövidebb időszakokat mértek.

Az eredmények egy 2023 őszén végzett felmérésen alapulnak, amelyet több mint 40 felekezet, köztük protestáns, katolikus és ortodox testületek mintegy 1700 keresztény lelkésztagja körében végeztek.

A felmérés összhangban van a pandémia utáni kutatásokkal. A Pew Research Center 2023-as felmérése szerint csökkent azok száma, akik legalább havi alkalommal személyesen is részt vesznek az istentiszteleteken.

Legfrissebb