Ugrás a tartalomra

Döbbenet: kifütyülték az izraeli versenyzőt az Eurovíziós Dalfesztiválon

Az énekesnő végül az October Rain helyett a Hurricane című dalát adta elő.

Eden Golan a 2024-es Euroviziós Dalfesztiválon. - Kép: Youtube

Izrael a tiltakozások ellenére indulhatott a versenyen, de a közönség az előadás közben kifütyülte az énekesnőt. - számol be az Index.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Finnország egy petícióval tiltakozott a mondván, hogy amennyiben Izraelt nem zárják ki a versenyből, úgy a finn közmédia bojkottálni fogja az eseményt.

Az Eurovízió szervezői ugyanakkor ellenálltak az Izrael kizárására irányuló felhívásoknak, így elindíthatták a saját versenyzőjüket, Eden Golant, akit egy televíziós tehetségkutató műsorban választották ki. Az énekesnő az ott előadott dalát annak a több mint 130 izraeli túsznak ajánlotta, akiket akkoriban fogva tartottak Gázában.

Ezt követően újabb felháborodást váltott ki többekből Eden Golan dala az "October Rain", amellyel eredetleg indulni szeretett volna a versenyen, mivel a szervezők "túl politikainak" találták a dal szövegét az október 7-i terrortámadás borzalmaira történő utalások miatt.

Ennek következtében az énekesnő végül a "Hurricane" című dalát adta elő az idei Eurovíziós Dalfesztivál legelső estéjén, május 7-én.

Az Index beszámolói szerint míg az énekesnő a színpadon tartózkodott, a Palesztina-párti aktivisták szinte az egész fellépés alatt különböző bekiabálásokkal igyekezték megzavarni az előadását. Az X-en megjelent bejegyzések szerint ez kifejezetten kényelmetlen légkört teremtett. Ahogy a Daily Mail írja, az izraeli születésű, de Oroszországban nevelkedett 20 éves énekesnőt halálos fenyegetések is érték a héten, az Eurovíziós Dalfesztivál kezdete előtt. 

Szörnyű volt a hangulat az arénában. Érezni lehetett a feszültséget. „Szabad Palesztinát” kiáltozás a halkabb dalrészeknél. Helyenként fújolás. Emberek vitatkoztak az álló részeken

– írta az esemény egyik résztvevője.

A tiltakozásra ugyanakkor minden joguk megvolt, mivel az idei verseny előtt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége kijelentette, hogy lehetővé teszi a „békés” tiltakozást:

Az EBU határozottan támogatja a szólásszabadságot és az emberek azon jogát, hogy kifejezzék nézeteiket és véleményüket. Megértjük, hogy az emberek szeretnék hallatni a hangjukat, és támogatni kívánják a békés tüntetésre vágyók jogát.

Több ezren tüntettek Malmö-ban Izrael részvétele ellen. A tüntetéseken egyes források szerint Greta Thunberg, klímaaktivista is részt vett.

(Index)

Legfrissebb