Ugrás a tartalomra

Eurovízió: nem indulhatott az eredeti dalszöveggel az izraeli versenyző

Az izraeli elnök fontosnak tartja a részvételt.

Az Eurovíziós Dalfesztivál 2023-as döntőjének színpada az észak-angliai Liverpoolban, az M&S Bank Arénában 2023. május 13-án. (Paul ELLIS / AFP)

Izrael beleegyezett, hogy megváltoztassák az ország 2024-es eurovíziós dalának, az "October Rain" című dalának a szövegét, mivel az eredeti dalszöveget „túl politikai”-nak találták a szervezők.

Az izraeliek vezető dala az "October Rain", egy ballada, amelyet Eden Golan női szólista énekel. Az izraeli művészek kiválasztásával megbízott izraeli műsorszolgáltató, a KAN News által megerősített információk szerint a dal olyan sorokat tartalmaz, mint:

"Nem maradt levegő, amit belélegezhetnénk"

és a

"Mindannyian jó gyerekek voltak, mindegyikük"

- amelyek nyilvánvalóan azokra az emberekre utalnak, akik menedéket kerestek az óvóhelyeken, amikor a Hamász terroristái végrehajtották az október 7-i mészárlást.

Az Eurovíziós Dalfesztivált május 7-11. között rendezik meg a svédországi Malmőben, és korábban már voltak törekvések arra, hogy Izraelt kizárják a versenyből. A verseny politikamentes eseményként hirdeti magát, és kizárhatja azokat a versenyzőket, akik ezt a szabályt megszegik.

A KAN azonban közölte, hogy felkérték az "October Rain" és a "Dance Forever" szerzőit, hogy a művészi szabadságuk megőrzése mellett dolgozzák át szövegüket, mielőtt hivatalosan kiválasztják a dalt, amelyet az Eurovíziós bizottságnak küldenek.

A változtatásokba Isaac Herzog, izraeli elnök kérésére végül beleegyezett a műsorszolgáltató.

"Az elnök hangsúlyozta, hogy különösen most, amikor azok, akik gyűlölnek minket, minden színpadról igyekeznek félrelökni és bojkottálni Izrael Államot, Izraelnek büszkén és emelt fővel kell megszólalnia, és minden világfórumon fel kell emelnie zászlaját, különösen idén"

- közölte a KAN.

(JPOST)

Legfrissebb