Ugrás a tartalomra

Betiltanák a migránsok miatt a svéd liberálisok a keresztény iskolákat

"Amíg a vallás része az iskolarendszernek, addig az elnyomás megmarad"

Johan Pehrson, a svéd liberális párt vezetője a felekezeti iskolák ellen kampányol. Fotó EPA, Jonas Ekström

A kormánykolaícióban helyet foglaló svédországi Liberális Párt vezetője és két vezető képviselője a keresztény iskolák létjogosultságát vitatta.

Vasárnap John Person pártelnök (aki egyben integrációs miniszter is) véleménycikket írt az Expressen című lapban. A cikket Paulina Brandberg egyenlőségi miniszter és Juno Blom gyermekjogi szóvivő is aláírta. Ugyan nem ez az első alkalom hogy a Liberális Párt ismertette álláspontját a kérdésben, a véleménycikk jelzi, hogy nem tettek le a szerintük szükséges törvényalkotásról.

Már az első mondatban az "elnyomás" szót használták.  Szerintük sok migráns olyan háttérből érkezik, ahol a diszkrimináció megszokott, de elmondásuk szerint  nem ez a legnagyobb probléma. A kritikus pont az meglátásuk szerint, hogy Svédország hagyja, hogy ez fennmaradjon.

Amíg a vallás része az iskolarendszernek, addig az elnyomás megmarad - mondja a három liberális.

A politikusok ezért a "vallási szabadiskolák teljes leállításáért" kampányolnak - írják.

"Nem fogadhatjuk el, hogy országunkban egyetlen iskola is nehezítse az integrációt és gátolja a diákok szabadságát. Különösen súlyos, hogy Svédországban gyakran éppen azok a gyerekek, akiknek a legnagyobb szükségük van az integrációra, gyakran ugyanazok a gyerekek, akiket független vallási iskolákba küldenek. Ez nem lehet így - az iskolának olyan helynek kell lennie, ahol a nyelv, a tudás és az oktatás áll a középpontban, nem pedig a vallásgyakorlás vagy az elnyomó normák. (...) Ez a szabadságról szól."

-fejtegették.

A liberálisok a legkisebb partner Kristerssen miniszterelnök hárompárti koalíciójában. A legnagyobb frakció a Mérsékeltek, a másik párt a Kereszténydemokraták. Az a tény, hogy a kereszténydemokraták ugyanabban a kormánykoalícióban foglalnak helyet mint a liberálisok, különösen érzékennyé teszi a felekezeti iskolákról szóló vitát.

A Dagen című keresztény újság azt írja, hogy ez a cikk azt mutatja, hogy a kormánypártok "nyíltan nem értenek egyet" a felekezeti iskolák kérdésében. A kormány hivatalos álláspontja az, hogy nem látja problémának a felekezeti iskolákat és ha problémák vannak ezekben az iskolákban, akkor azokat meg kell oldani.

Magnus Jacobsson kereszténydemokrata képviselő a Twitteren reagált:

"Keresztényként köszönöm a liberálisoknak a vallási elnyomást".

Dagen szerint hetven felekezeti iskola van, amelyek többségét keresztény igazgató vezeti. Az iskolák szabadon imádkozhatnak, de be kell tartaniuk az iskolai törvényeket.

(CNE)

Legfrissebb