Ugrás a tartalomra

A Svéd Liberális Párt be akarja tiltani a független, vallásos iskolákat

Photo by lilzidesigns / Unsplash

A liberálisok évek óta szorgalmazzák a független felekezeti iskolák, gyakran vallásos iskolaként is emlegetett iskolák létrehozásának betiltását Svédországban. A párt most egy lépéssel tovább lépne, és teljes tiltást szeretne elérni.

"A liberálisok célja, hogy a következő ciklusban bezárjanak minden független felekezeti iskolát. Úgy látjuk, hogy ez része az egész független iskolarendszer szigorításának"

mondta Johan Pehrson pártvezér az Ekot című svéd rádióműsorban.

Pehrson szerint a vallás az, amit a szülők az iskolán kívül más módon is gyakorolhatnak.

"Kiváló vasárnapi iskolák vannak."

-mondta.

A Dagen című keresztény svéd napilap azt írja, hogy a szociáldemokraták is régóta ellenzik a felekezeti független iskolákat, és hosszú távú céljuk a betiltásuk. Egyelőre új létesítmények betiltására terjesztettek elő javaslatot, amit a tanácsadó testületek kemény kritikái is értek.

A tilalom másik problémája, hogy sértheti a nemzetközi egyezményeket, például az Európai Egyezményt, amely feljogosítja a szülőket, hogy filozófiai vagy vallási kívánságokat követő oktatást válasszanak.

Most, hogy a liberálisok a betiltást szorgalmazzák, azt mondják, szerintük az összeegyeztethető lesz a nemzetközi egyezményekkel. Azt is szeretnék, hogy az iskolák kisebbségi szemszögből működjenek, ami lehetővé tenné a zsidó iskolák folytatását.

„Ez azt jelenti, hogy a nemzeti kisebbségeknek joguk lenne kisebbségvédelmi keretükben iskolákat működtetni”

– mondja Johan Pehrson.

Linda Modig, a középpárt alelnöke azt mondja: csodálkozik azon, hogy a liberálisok be akarják tiltani a felekezeti független felekezeti iskolákat. Azt mondja a Dagen című keresztény svéd napilapnak, hogy ez az egyik "legilliberálisabb javaslat, amit hosszú idő óta hallottam".

Szerinte jobb lenne, ha a liberálisok nevüket tiltópártra változtatnák.

Legfrissebb