Ugrás a tartalomra

A portugál katolikus papság közel ötezer kiskorút molesztált szexuálisan

A független bizottság több mint 500 áldozat meghallgatása után jutott a következtetésre.

A portugál katolikus papság 1950 óta közel ötezer gyermeket molesztált - közölte hétfőn egy független bizottság, miután több száz áldozat beszámolóját hallgatta meg.

A portugál vizsgálat, amelyet a szigorúan katolikus ország egyháza rendelt el, tavaly több mint 500 áldozat meghallgatása után tette közzé megállapításait.

"Ez a tanúvallomás lehetővé teszi számunkra, hogy az áldozatok sokkal nagyobb hálózatát állapítsuk meg, legalább 4815 áldozatot"

- mondta Pedro Strecht, a bizottság vezetője egy lisszaboni sajtótájékoztatón, amelyen több magas rangú egyházi tisztségviselő is részt vett.

Strecht, aki gyermekpszichiáter, azt mondta, hogy Portugáliának most már nehéz lenne figyelmen kívül hagynia a gyermekek szexuális zaklatásának létezését vagy az ez által okozott traumát.

"A ma közzétett jelentés a kemény és tragikus valóságot fejezi ki. Mi azonban hiszünk abban, hogy a változás folyamatban van"

- mondta a Portugál Püspöki Konferencia (CEP) vezetője, Jose Ornelas püspök.

"Bocsánatot kérünk minden áldozattól"

- mondta a püspök, hozzátéve, hogy ez "nyílt seb, ami fáj és szégyent hoz ránk".

Az ország püspökei márciusban ülnek össze, hogy levonják a következtetéseket a jelentésből, és "a lehető legnagyobb mértékben megszabadítsák az egyházat ettől a csapástól" - mondta Manuel Barbosa atya, a CEP egyik vezető tagja januárban.

A világszerte napvilágra került papi szexuális visszaélések sokaságával és az eltussolással kapcsolatos vádakkal szembesülve Ferenc pápa 2019-ben ígéretet tett arra, hogy a katolikus egyházon belül kiirtja a pedofíliát.

Portugálián kívül több országban is vizsgálatot indítottak, többek között Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Írországban és Hollandiában.

(UCA News)

Legfrissebb