Ugrás a tartalomra

Bántalmazási botrány a francia katolikus egyházban: 11 püspököt vádoltak meg

A francia katolikus egyház hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy 11 volt vagy hivatalban lévő francia püspököt vádoltak meg szexuális erőszakkal, vagy azzal, hogy nem jelentettek visszaélési eseteket, köztük egy bíborost, aki bevallotta, hogy évtizedekkel ezelőtt bántalmazott egy lányt.

A francia püspökök a délnyugat-franciaországi Lourdes-ban tartják őszi konferenciájukat, hogy megvitassák, miként javíthatják kommunikációjukat és átláthatóságukat a papsággal szembeni történelmi szexuális bűncselekményekkel kapcsolatos vádakkal kapcsolatban.

A francia püspöki konferencia elnöke, Eric de Moulins-Beaufort sokkoló leleplezésként újságíróknak elmondta, hogy néhány magas rangú egyházi tisztségviselőt büntetőjogi felelősségre vonás, vagy egyházi bíróság, vagy mindkettő fenyeget.

Köztük van Jean-Pierre Ricard, Bordeaux régóta hivatalban lévő püspöke, akit Ferenc pápa 2016-ban bíborossá nevezett ki, és aki beismerte, hogy "elítélendő" tettet követett el egy 14 éves gyermekkel - mondta de Moulins-Beaufort.

"Harmincöt évvel ezelőtt, amikor pap voltam, elítélendő módon viselkedtem egy 14 éves lánnyal szemben"

- írta Ricard a konferenciához intézett üzenetében, amelyet de Moulins-Beaufort olvasott fel.

"Kétségtelen, hogy viselkedésem súlyos és hosszú távú következményeket okozott az illetőnek"

- mondta a bíboros, hozzátéve, hogy azóta bocsánatot kért a nőtől.

A 78 éves Ricard nyilvános vallomása sokkolta a püspököket Moulins-Beaufort elmondsása szerint.

Valamennyi vádlottra vagy büntetőeljárás vagy egyházi fegyelmi eljárás vár - mondta de Moulins-Beaufort, aki az északkeleti Reims város érseke.

Elmondta, hogy hat korábbi püspököt már megvádoltak szexuális visszaéléssel, közülük egy azóta meghalt.

Ricard most felkerülne erre a listára, akárcsak Michel Santier, akit a Vatikán szankcionált "két felnőtt férfit érintő visszaélésért".

Santier ügyét kommentálva Moulins-Beaufort elismerte, hogy "súlyos hiányosságok és működési zavarok voltak minden szinten".

Két nyugalmazott püspök ellen a francia igazságszolgáltatás is vizsgálatot folytatott, és egy egyházi eljárás is indult ellenük. Egy másik püspök nevét is jelezték a hatóságoknak, a Vatikán pedig korlátozta a feladatait. Az egyik püspököt, Andre Fortot 2018-ban nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Olivier Savignac, a szexuális erőszak áldozatait támogató Parler et Revivre egyesület munkatársa az AFP-nek elmondta, hogy "megrázták őt" a hétfői leleplezések, amelyek "szédítően sok" püspököt érintettek.

"Nagyon sok mindent eltitkolnak. Hány fog még kiderülni?"

- kérdezte.

Egy másik egyesület, az Agir Pour Notre Eglise, amely egyházi reformot szorgalmaz a kérdésben, arra sürgette a püspököket, hogy keddi találkozójuk végére "világos bejelentésekkel" álljanak elő.

"Nagy szomorúsággal értesültünk minderről"

- mondta Alix Huon, az egyesület tagja.

Az egyházat tavaly megrázta egy vizsgálat eredménye, amely megerősítette, hogy papok, diakónusok és laikus egyháztagok az 1950-es évektől kezdve széles körben visszaéltek kiskorúakkal.

A UCA News beszámolója szerint vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt hét évtizedben 216 ezer kiskorút zaklattak papok, és ez a szám 330 ezerre emelkedett, ha az egyház laikus tagjai, például a katolikus iskolák tanárai elleni panaszokat is beleszámítjuk.

A jelentést készítő bizottság elítélte a papság büntetőeljárás alóli védelmére tett erőfeszítések "rendszerszintű jellegét", és sürgette az egyházat, hogy fizessen kártérítést az áldozatoknak.

Ricard 2019-ben vonult nyugdíjba bordeaux-i püspökként, de továbbra is bíboros marad, amely tisztséget általában élethossziglan töltenek be.


Inkább meghallgatná? 🎧 A Hit Rádió híreit audio formában is eléri! 👇(UCA News)

Legfrissebb