Ugrás a tartalomra

Zöld utat kapott Angliában: jöhetnek a génszerkesztett házikedvencek

Komoly állatjóléti és etikai aggályok között, de végül átment a törvényjavaslat.

Photo by Humberto Arellano / Unsplash

Komoly állatjóléti és etikai aggályok között, de végül átment az a törvényjavaslat az Egyesült Királyságban, ami lehetővé teszi nemcsak a haszonnövények és haszonállatok, hanem a hobbiból tartott házikedvencek génszerkesztését is - számolt  be a Qubit.

A Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) állatjóléti szervezet szerint egyelőre beláthatatlan – negatív következményei lehetnek az új törvénynek.

A genomszerkesztés olyan technológiákat foglal magába, amelyek lehetővé teszik az élőlények genetikai állományának, DNS-ének módosítását. Az RSPCA a törvény elfogadása előtt legalább azt el szerette volna érni, hogy a háziállatok kimaradjanak a rendelkezés hatályából és legalább azok génkészletébe ne lehessen belenyúlni.

A szervezet szerint az ad okot az aggodalomra, hogy a szélsőséges kinézetű kutyák és macskák iránt egyre nagyobb a kereslet, ha pedig bele lehet nyúlni az álaltok génjeibe, akkor ezt a keresletet ki is lehet elégíteni. Még azon az áron is, hogy ez az állatoknak szenvedést és fájdalmat okoz vagy jelentősen romló életminőséget.

A brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) is megszólalt a kérdésben, arról biztosítva a lakosságot és a szkeptikus közvéleményt, hogy a törvény bevezetésével fokozatosan haladnak majd. Véleményük szerint ez elegendő lesz ahhoz, hogy ne sértsék meg az állatok jogait és, hogy ne kelljen állatjóléti szempontból kompromisszumokat kötniük.

(Qubit)

Legfrissebb