Ugrás a tartalomra

Ausztrália: náci szimbólumok árulásáért börtön is járhat

A növekvő szélsőjobboldali tevékenységek miatt döntöttek így.

Photo by Amber Weir / Unsplash

Míg a legtöbb állam már betiltotta a náci szimbólumokat, a szövetségi törvény tovább menne, és az ilyen anyagok kereskedelmét is betiltaná.

"Ausztrália kormánya a szélsőjobboldali aktivitás növekedése miatt a horogkeresztek és más náci szimbólumok országos betiltását tervezi"

- mondta Mark Dreyfus, ausztrál főügyész csütörtökön.

"Míg a legtöbb ausztrál állam már betiltotta az ilyen náci szimbólumokat, a szövetségi törvény tovább menne, és az ilyen szimbólumokkal való kereskedelmét is betiltaná"

- részletezte a főügyész.

"Megnőtt az erőszakos szélsőjobboldali tevékenység. Úgy gondoljuk, hogy itt az ideje egy szövetségi törvénynek, amelyet a jövő héten a parlament elé fogok terjeszteni"

- nyilatkozta Dreyfus, azonban a vallási, oktatási vagy művészeti célú szimbólumok megjelenítése valamint a hinduizmus, a buddhizmus és a dzsainizmus hívei a tilalom alól kivételt képeznének.

Dreyfus, aki zsidó származású, elmondta, hogy a neonácik száma csekély, de a fő hazai kémügynökség, az Ausztrál Biztonsági Hírszerző Szervezet az elmúlt három évben aggodalmát fejezte ki tevékenységükkel kapcsolatban.

"Ez egy nagyon kis számú ember. Remélem, hogy egyre kisebb lesz, és végül eltűnik"

- fejtette ki Dreyfus.

Az új törvény szerint a náci szimbólumokat felmutató emberekre akár egy év börtönbüntetés is kiszabható.

(TOI)

Legfrissebb