Ugrás a tartalomra

Fischer Iván zenével üzen Izraelben az áldozatok családtagjainak

Szerinte most erőt kell adni a háború áldozatainak.

Fischer Iván, Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója. - Kép forrása: Chris Chistodoulou / BBC

Fischer Iván az Izraeli Filharmonikus Zenekar meghívására Izraelbe utazik, ahol az általa vezényelt koncerteken az áldozatok családtagjainak is üzen - számol be az index.

Fischer Iván, Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója Izraelbe utazik az Izraeli Filharmonikus Zenekar meghívására. Vezényletével a zenekar több koncertet is ad Tel-Avivban, Haifában és Jeruzsálemben január 22–28. között.

A hangversenyek műsorán Saint-Saëns, Debussy, Satie és Ravel művei szerepelnek, csellószólistaként Julian Steckel lép fel. Minden koncert Antonín Dvořák Notturno című darabjával kezdődik majd.

A zenekar közleményében így indokolta a mű kiválasztását:

A Notturnót Fischer Iván kérésére vettük fel a programba, aki ezzel a zenével szeretné együttérzését kifejezni a jelenlegi háború összes áldozatával, vigaszt küldve családtagjaiknak, és reményt mindazoknak, akiknek szerettei még veszélyben vannak.

A karmester tíz napot tölt Izraelben. Üzenetértékű vendégszerepléséről elmondta:

„Most segíteni kell, lelki támogatást, erőt adni mindazoknak, akik ennek a szörnyű háborúnak az áldozatai.”

Fischer Ivánt, a Vicenzai Operafesztivál alapítóját nemrégiben díszpolgárrá választotta az észak-olaszországi Veneto tartományban található Vicenza város képviselő-testülete. Az indoklás szerint a magyar karmester az elismerést "az általa szervezett fesztivál révén, Vicenza városa iránt tanúsított példaértékű ragaszkodásával és érdeklődésével érdemelte ki, amellyel évek óta növeli a város tekintélyét, hangsúlyozza történelmi, művészeti és kulturális örökségét Olaszországban és a világban".

Legfrissebb