Ugrás a tartalomra

Yorki érsek: Sokak számára sértő lehet a "Mi Atyánk"

Érdekes véleménnyel állt elő a yorki érsek.

Stephen Cottrell, yorki érsek - forrás: theepochtimes.com

Stephen Cottrell, yorki érsek szerint az "Atya" szó a Miatyánkban a bántalmazás vagy az úgynevezett patriarchális elnyomásban szenvedő egyének számára felkavaró lehet.

Több keresztény Jézus Krisztus közvetlen szidalmazásának tekinti az érsek megjegyzéseit.  A Máté 6:5-13-ban található a imát, amely azzal kezdődik, hogy „Mi Atyánk” maga Jézus Krisztus mondta, amikor tanítványait arra tanította, hogyan imádkozzanak a követői.

Cottrell ezt a kijelentést az anglikán egyház Yorkban tartott általános zsinatán tartott beszédében mondta - adta hírül a UK Times. Véleménye szerint a "Miatyánk" kifejezés használata zavaró lehet azok számára, akiknek bántalmazó apjuk volt, vagy akik "patriarchális elnyomás alatt szenvedtek".

"Ha ez az Isten, akihez imádkozunk, "atya"... akkor azok, akikkel együtt mondjuk ezt az imát, azok testvérek, családtagok, Isten háza népének tagjai"

– mondta Cottrell, valamint kifejtette, hogy a keresztények közötti látható megosztottság, beleértve a különböző felekezetek közötti megosztottságot is, károsan hat az evangélium terjesztésére.

Dr. Chris Sugden, kanonok - forrás: thesermon.co.uk
Dr. Chris Sugden kanonok, egy korábbi zsinati tag megkérdőjelezte az érsek szándékait, valamint feltette a kérdést, hogy arra céloz-e, hogy Jézus hibázott, vagy arra, hogy hiányzott belőle a pasztorális tudatosság. - számol be a Christian Post.


"Krisztuson keresztül kell megismerniük az apaság igazi természetét"

– javasolta Sugden azoknak, akik kihívásokkal néznek szembe az édesapjukkal folytatott kapcsolatukban.

Dr. Ian Paul, a zsinat tagja támogatta az érseket, mondván, hogy sokan nehezen találják az "apa" kifejezést, azonban nem értett teljesen egyet az érsek véleményével.

"Isten jó és szerető apa, ezért továbbra is használnunk kell ezt a nyelvet, miközben tisztában kell lennünk a lelkipásztori kérdésekkel és ébernek kell lennünk"

– részletezte.

Christina Rees tiszteletes, korábbi zsinati tag, aki a női püspökökért kampányol, megdicsérte az érseket, amiért véleménye szerint egy "valós kérdést azonosított", és megkérdőjelezte azt a hitrendszert, amely azt sugallja, hogy "a férfi emberek teljesebben és pontosabban hordozzák Isten képmását, mint a nők".

Rees szerint az "apa" szó régóta tartó használata és annak az egyházban élő emberekre gyakorolt hatása patthelyzethez vezetett.

A Christian Post szerint a konzervatív keresztények közül sokan nemtetszésüket fejezték ki az érsek álláspontjával kapcsolatban, azonban a Church of England progresszív keresztény tagjai, és feminista papjai viszont egyetértenek az érsekkel.

Legfrissebb