Ugrás a tartalomra

Washington: jogtalanul utasították el a keresztény szervezet hirdetéseit

Úgy tűnik, nem tetszett nekik az imádkozó George Washingtonról készült festmény.

Arnold Friberg alkotása, a "The Prayer at Valley Forge" című festmény, amely George Washingtonról készült a Valley Forge-i táborban, amely az amerikai függetlenségi háború egyik híres helyszíne volt.

A Washington Metropolitan Area Transit Authority jogtalanul utasította el egy texasi székhelyű konzervatív keresztény szervezet két hirdetését - döntött a szövetségi bíróság.

Beryl A. Howell, az amerikai kerületi bíróság bírája kedden emlékeztető véleményt adott ki a WallBuilder Presentations kontra Randy Clarke ügyben, amelyben részben helyt adott a WMATA által a hirdetések betiltása ellen hozott tiltó végzésnek.

A vita tárgya a WMATA azon döntése, hogy elutasította a Wallbuilders két hirdetését, amelyek nem felelnek meg a közlekedési hatóság hirdetésekre vonatkozó kritériumainak.

A tilalom tárgyát képezik például azok a hirdetések amelyek "befolyásolják a nyilvánosság tagjait egy olyan kérdésben, amelyről eltérő vélemények vannak", és "amelyek bármely vallást, vallási gyakorlatot vagy meggyőződést népszerűsítenek vagy elleneznek", amelyet a Wallbuilders a WMATA állítása szerint megsértett.

Howell arra a következtetésre jutott, hogy a WMATA által a Wallbuilders hirdetések betiltására használt irányelvek túlságosan széles körűek és szelektíven érvényesülnek.

"Hogy egyértelmű legyen, a WMATA számára megengedett, hogy jelentős mérlegelési jogkörrel rendelkezzen a reklám szándékának és céljának értékelésében ... de ezt a mérlegelési jogkört objektív, működőképes normákkal kell párosítani"

- írta Howell.

A Wallbuilders-t a First Liberty Institute konzervatív jogi csoport, az American Civil Liberties Union progresszív jogi nonprofit szervezet, az ACLU of D.C. és a Steptoe, LLP képviseli.

"Örülünk, hogy ez az ítélet egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy a WMATA véget vessen a közügyekről szóló beszéd önkényes cenzúrájának"

- mondta Arthur Spitzer, az ACLU-D.C. vezető jogtanácsosa keddi nyilatkozatában.

"Egy demokráciában a kormánynak nincs joga megválogatni, hogy mely nézetek elfogadhatóak. Ez az ügy arról szól, hogy kiterjesszük mindenki szabadságát, hogy véleményét ésszerűtlen kormányzati beavatkozás nélkül fejthesse ki."

Jeremy Dys, az FLI vezető jogtanácsosa szerint az amerikai alkotmány "minden amerikai számára biztosítja a jogot, hogy kifejezhesse álláspontját, legyen az vallásos vagy világi".

"Egy vallási alapú hirdetési bannert elutasítani azzal, hogy 'problémásnak' bélyegzik, miközben más hirdetéseket jóváhagynak, egyértelműen képmutató, diszkriminatív és törvénytelen"

- folytatta Dys.

"Hálásak vagyunk, hogy a bíróság elismerte, hogy a WMATA alkotmányellenesen utasította el a WallBuilders hirdetéseket, és várakozással tekintünk a teljes győzelemért folytatott további küzdelem elé"."

2015-ben a WMATA megváltoztatta a metróvonatokon és buszokon elhelyezett reklámokat szabályozó irányelveit, hogy megtiltja a vallási, politikai vagy más vitatott témájú üzeneteket.

Tavaly decemberben a Wallbuilders panaszt nyújtott be Clarke, a WMATA főigazgatója és vezérigazgatója ellen a reklám elutasítása miatt.

A panasz szerint a Wallbuilders két hirdetést nyújtott be megfontolásra. Az egyik hirdetésben George Washington imájáról készült festmény, a másikban pedig az alkotmány aláírását ábrázoló festmény szerepelt. Mindkét képen a következő állítás szerepelt:

"Keresztény? Ha többet szeretne megtudni alapítóink hitéről, látogasson el a wallbuilders.com oldalra".

Miután a WMATA elutasította ezeket a hirdetéseket, a Wallbuilders újra benyújtotta őket, és a feliratot csak a "látogasson el a wallbuilders.com oldalra" feliratra csökkentette. A WMATA még a változtatásokkal együtt is ismét elutasította a hirdetéseket.

(CP)

Legfrissebb