Ugrás a tartalomra

Volt főrabbi: "Legördülhet az új vasfüggöny az orosz zsidók számára"

Ismét figyelmeztetett.

Oroszország volt főrabbija ismét arra figyelmeztetett, hogy a zsidó közösség veszélyben van.

Pinchas Goldschmidt, aki Moszkva főrabbijaként elnökölt, az európai rabbik konferenciáján jelentette be, hogy "új vasfüggöny" fogja elválasztani az orosz rezsimet a zsidóktól. Goldschmidt a Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország "rohamosan rosszabb irányba változik". Goldschmidt tavaly lemondott, amivel véget ért harminc éves moszkvai vezetői tevékenysége. Az ukrajnai háború kitörésekor elhagyta Oroszországot, és Izraelben telepedett le.

A szovjet időkben a KGB szigorú ellenőrzést gyakorolt a zsidó közösségre, beleértve a zsinagógáikat is. Csak egy tucatnyi gyerek ismerte a héber ábécét, megtiltották nekik, hogy vezető pozíciókat töltsenek be, és csak a zene, a tudomány és az orvostudomány területén dolgozhattak. Amikor 1989-ben leomlott a berlini fal, az első vasfüggöny felemelkedett, és a zsidó közösség Goldschmidt szerint kénytelen volt a nulláról kezdeni. Most, hogy közel egy éve tart az ukrajnai háború, elmondása szerint az orosz kormányzatot az a veszély fenyegeti, hogy megismétli a múlt századi hibákat.

"Oroszország rohamosan változik rosszabbra. Minden állampolgár szenved ettől, de különösen a zsidó közösség. A civil társadalom és mindenféle más véleménynyilvánítás elnyomása már régóta folyik, most pedig a vasfüggöny azzal fenyeget, hogy újra bezárul"

- mondta.

Az Oroszországból kiinduló széles körű pusztítás ellenére Goldschmidt becslése szerint az oroszországi zsidó lakosság legalább 90 százaléka nem támogatja a háborút. Sokan a hallgatás mellett döntenek, mert túl kockázatos tiltakozni. Az Oroszországból való menekülés még nagyobb kihívásnak bizonyult - mondta a Süddeutsche Zeitungnak.

Az ukrán zsidókat egész Európában szívesen látják, de amikor az oroszországi zsidókról van szó, nehézségekbe ütköznek a vízumszerzés vagy a menekültként való belépés terén.

Annak ellenére, hogy Európa bezárta az ajtót az oroszországi zsidók előtt, mintegy 80 ezren találtak menedéket Izraelben, Dubajban, Grúziában és Örményországban. Ami a jövőt illeti, Goldschmidt továbbra is bizonytalan, de bízik abban, hogy a világ más részein új közösségek alakulnak.

"Minden visszafordítható, ismét keletkezhet valami új"

- mondta az interjúban.

A volt főrabbi korábban arra is figyelmeztette az orosz zsidóságot, hogy érdemes addig elmenekülni az országból, amíg lehetséges.

(CNE)

Legfrissebb