Ugrás a tartalomra

11 keresztény tűnt el rejtélyes körülmények között a vietnámi börtönökből

A Montagnard keresztényeknek veréssel és börtönbüntetéssel kell szembenézniük, ha nem tagadják meg hitüket.

Montagnard keresztények imádkoznak egy ideiglenesen kialakított erdei templomban Vietnamban. Fotó: N: Facebook/Campaign to End Torture in Vietnam

Rejtélyes körülmények között eltűnt 11 keresztény Vietnámban, akiket összesen 90 év börtönre ítéltek.


Tizenegy keresztény rejtélyes módon eltűnt Vietnámban, akiket vallási tevékenységük miatt összesen 90 év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek, amely jelentős aggodalmakat vet fel a vallási kisebbségekkel való bánásmóddal kapcsolatban Vietnámban.

A 2011 és 2016 között letartóztatott hat protestáns, és öt katolikus személyt jelenleg nem találják a délkelet-ázsiai ország börtönrendszerében.

A protestáns személyek a nem elismert Degar protestantizmushoz, a katolikusok pedig a Ha Mon katolikus egyházhoz tartoznak - közölte az amerikai székhelyű, üldöztetést figyelő International Christian Concern, megjegyezve, hogy a két vallási mozgalmat hivatalosan nem ismeri el a vietnami kommunista rezsim, amely gyakran veszi célba az ilyen csoportokat a "nemzeti egységpolitika aláásásának" vádjával.

Ro Mah Pla, Siu Hlom, Rmah Bloanh és Rmah Khil kifejezetten a degar protestantizmusban való részvételük miatt kerültek célkeresztbe, egy másik vietnámi kersztényt, Sung A. Khua-t "erdőirtás" ürügyén tartóztatták le, miután nem volt hajlandó megtagadni a hitét. Y. Hriam Kpa-t pedig azért vették őrizetbe, mert nem volt hajlandó bezárni a templomát. Az öt katolikus - Runh, A. Kuin, A. Tik, Run és Dinh Kuh - hasonló vádakkal nézett szembe a Ha Mon katolicizmusban való részvételük miatt.

A degarok, vagy más néven montagnardok, Vietnam középső felföldjén élő őslakos csoport, akik történelmileg szövetségesek voltak az Egyesült Államokkal a vietnami háború idején, és ismertek keresztény hitükről.

A Montagnard keresztényeket gyakran kényszerítik arra, hogy megtagadják vallásukat, és súlyos következményekkel, például veréssel és börtönbüntetéssel kell szembenézniük, ha ellenállnak - állítja a Campaign to Stop Torture in Vietnam (Kampány a vietnami kínzások megállításáért).

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsággal Foglalkozó Bizottsága folyamatos jogsértésekről számolt be Vietnamban, beleértve az otthonok lerombolását és a családok, például Sung A. Khua családjának elűzését, hogy visszaszorítsák a keresztény tevékenységeket.

2018-ban Vietnám elfogadta a hitről és vallásról szóló törvényt, amely látszólag a vallási gyakorlatok szabályzásáról szól, azonban, korlátozó jellege miatt bírálatok érik.

Glenn Grothman amerikai képviselő 2022-es nyilatkozatában elítélte a vietnami kormány intézkedéseit, hangsúlyozva, hogy a vallásszabadság védelmében nemzetközi vezető szerepre van szükség. Felhívta a figyelmet arra, hogy sokan nincsenek tudatában annak, hogy a vietnamihoz hasonló kommunista rezsimek milyen súlyos emberi jogi visszaéléseket követnek el.

Az USCIRF májusban kiadott legutóbbi éves jelentése szerint a vallásszabadság megsértése Vietnamban továbbra is fennáll, és a független vallási közösségek üldözése folyamatos.

A jelentés szerint a kormány különösen agresszívan lép fel az etnikai-vallási kisebbségekkel szemben, és olyan irányelveket hajt végre, amelyek sértik a vallási gyakorlatot és a vallási nyelvet, amint az a vallási összejövetelek erőszakos megtagadásában és megzavarásában is megmutatkozik.

Az USCIRF azt javasolta, hogy Vietnamot minősítsék át "különös aggodalomra okot adó országgá", mivel a vallásszabadság szisztematikus, folyamatos és kirívó megsértését követi el, a nemzetközi vallásszabadságról szóló törvény meghatározása szerint.

(CP)

Legfrissebb