Ugrás a tartalomra

Videó: már az űrből is látszik a 170 kilométeres megaváros

A munkák során már többen is életüket vesztették.

A megavárosról készült látványtervek. - Kép forrása: neom.com

Már 2021 októbere óta zajlik a 170 kilométer hosszú megaváros építése, amelynek terveit a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán két éve jelentette be. Az ökovárost a világon egyedülálló módon egyenes vonalban építik majd fel, és nem lesznek benne sem utcák sem autók - számol be az index.

A Vörös-tenger partja mellett épülő projekt egy részeként a New Yorknál mintegy 33-szor nagyobb Neom elnevezésű város érdekessége, hogy mesterséges szigetek létrehozásával félig a tengeren „úszik” majd. A kínai CG Satellite és a Maxar Technologies cégek által készített műhold felvételek szerint a projekt már a mélyalapozásnál tart.

Műholdfelvételek a Szaúd-Arábiában épülő megavárosról. Kép forrása: Gallo Images / Getty Images Hungary

A munkálatokban zömmel ázsiai munkások vesznek részt amelyben az angol hírszerzés adatai szerint eddig 24-en veszítették életüket az erőltetett munka miatt.


A lakosokat az Elon Musk által tervezett Hyperloop nevű vasút szállítja majd, úgy nevezett kapszulákabn, amelyek a vákumcsövekben 1220 km/h sebességgel, mindössze húsz perc alatt megteszik majd az az előváros két végpontja közötti távolságot, de a lakosok gyorslifteken és mozgójárdákon is közlekedhetnek majd.

A város a tervek szerint 2045-re készül majd el a Vörös-tenger bejárata fölött lebegő Neom városával együtt, ahol a mintegy kilencmillió embernek otthont adó ökováros népsűrűsége itt lesz a világon a legnagyobb.

A megaváros elhelyezkedése a térképen. Kép forrása: Wikipedia

A projekt elővárosa, a Vonal elvileg karbonsemleges lesz, és teljes egészében megújuló energiával fog működni, amelyet a mesterséges intelligenciával fognak működtetni.

A lakosok élelmezését ellátó vertikális kertek gondozását és szüretelését, az ivóvíz, a szennyvíz, az elektromos áram, az internet és más telekommunikációs hálózatok működését is a központi számítógép irányítja majd.

Az itt letelepedő embereknek azonban havonta plusz összeget kell fizetniük majd a fenntartóknak, hogy a személyes adataik felhasználásával a mesterséges intelligencia javíthasson az életkörülményeiken. Vincent Mosco, jogász szerint ezáltal a település könnyen egyfajta „megfigyelővárossá” válhat, amely azért is jelent valós veszélyt, mert Szaúd-Arábia eddig sem foglalkozott az emberi jogokkal.

Többen próbálták ellenezni a megaváros felépítését, azonban ezek a próbálkozások mind kudarcba fulladtak. Tavaly nyáron például azért tartóztatták le a helyi törzs 47 tagját, mert kritizálták a projektet, és ellenálltak a kilakoltatásoknak. Az Alqst nevű brit jogvédő csoport beszámolói szerint a börtönre ítéltek közül öt embert azért végeztek ki, mert nyilvánosságra hozta a kilakoltatásról készült felvételeket.

Az index beszámolói szerint több mérnök a Halál városának, vagy a Pokol bugyrának hívják az építés alatt álló megavárost, mivel véleményük szerint az elképzelés, és annak megvalósítása teljesen életszerűtlen.

"a projekt számos kulcsfontosságú eleme olyan technológián alapul, amely még prototípus formában sem létezik"

- fejtette ki véleményét  Etienne Bou-Abdo várostervező.

Legfrissebb