Ugrás a tartalomra

Ciszjordánia: Hamász terroristák nyitottak tüzet egy izraeli településre

A helyi lakosok egyre nagyobb félelemben élnek.

A Hamász fejpántját videló terroristák tüzet nyitnak az elváláasztó gátnál a ciszjordániai zsidó településre. - Kép: Ynet

A felvételen a Hamász fejpántjairól azonosítható támadók láthatók, amint a szeparációs gát felé hajtanak, megközelítik a kerítést és tüzet nyitnak Bat Hefer felé.

Hamász-terroristák tüzet nyitottak Bat Hefer izraeli településre a ciszjordániai elválasztó gát keleti oldaláról, Tulkarm közelében.

A Hamász által közzétett videón látható, amint a Hamász-fejpántjait viselő támadók az elválasztó gát felé hajtanak, majd fegyverrel a kezükben kiszállnak autójukból, megközelítik a kerítést és tüzet nyitnak.

0:00
/0:49

Videó forrása: Ynet


Hasonló esetekben, a Hamász akár több mint 100 ezer forintnyi összeget fizetett a terroristának.

A terrorszervezet célja nemcsak az izraeli településekre való támadás, hanem az üzenet közvetítése és annak terjesztése videofelvételeken keresztül.

Az eszkalálódó erőszakra reagálva Galit Shaul, az Emek Hefer regionális tanács vezetője levelet küldött Yoav Gallant védelmi miniszternek, amelyben sürgős megbeszélést kért a tanácshoz tartozó, az elválasztó gát mentén fekvő települések biztonságáról.

"Hetek óta figyelmeztetünk az elszigetelő gát területén tapasztalható eszkalációra, és sajnos a helyzet tovább romlik."

- írta Shaul.

"Felszólítjuk a hadsereget és az államot, hogy ébredjen fel, és határozottan, zéró toleranciával lépjen fel ezekkel a súlyos incidensekkel szemben. Elfogadhatatlan, hogy a palesztinok fényes nappal akadálytalanul átkelnek a kerítésen. Elfogadhatatlan, hogy közösségeinket ismételten lövések célpontjává teszik.

- írta.

"Azonnali cselekvésre van szükség, mielőtt túl késő lenne.. Növelnünk kell a jelentős biztonsági és katonai erők jelenlétét a térségben, meg kell erősítenünk a faltól keletre lévő kordonokat, és ami a legfontosabb, a falon túl egy pufferzónát kell létrehoznunk, hogy megakadályozzuk a gát megközelítését."

- hangsúlyozta.

"Lakosaink egyre nagyobb félelemben élnek, és úgy tűnik, hogy minden nap egy újabb vörös vonalat lépnek át. Nem várhatunk tovább."

Mindez azután történt, hogy kedden több tucatnyi lakos tartott tüntetést a település bejárati kapujánál, miután a Hamász Tulkarmból lövöldözött, és aggasztó felvételek készültek, amelyeken okmányokkal nem rendelkező palesztinokat mutattak, amint átkelnek az elválasztó gáton, és elfogják őket.

Emek Hefer lakosai különösen aggódnak az elválasztó határzár áttörésének és a településükre történő beszivárgások lehetőségétől, különösen az október 7-i események után.

(Ynet)

Legfrissebb