Ugrás a tartalomra

Videó: fegyveres palesztinok támadtak a segélyre várakozó gázai civilekre

A Hamász állításával szemben, amely az IDF-et vádolta a történtekért.

Az IDF vizsgálatokat folytatott a csütörtöki lövöldözéssel kapcsolatban. - Kép forrása: IDF/CNN


Az IDF nyilvánosságra hozta a videót, amelyen fegyveres palesztinok lövöldöznek a gázaiakra, miközben a segélyszállítmányra várakoznak.


Az IDF pénteken közzétett egy videót, amelyen fegyveres palesztinok lövöldöznek gázai civilekre körülbelül egy órával a csütörtöki incidens előtt, amelyben több tucat palesztin meghalt és megsebesült, miközben humanitárius segélyre vártak a gázai Kuwaiti körforgalomnál.

"Hangsúlyozzuk, hogy az IDF erői nem lőttek a Kuvait téren a segélykonvoj felé"

- jegyezte meg az IDF a videóhoz mellékelt közleményében.

"Az IDF folytatja az incidens kivizsgálását, miközben összehangolt erőfeszítéseket tesz, hogy humanitárius segélyt juttasson el a Gázai övezet lakosainak, miközben a Hamász terroristái a Gázai övezet lakóira lövöldöznek, és hazugságokat terjesztenek, hogy Izrael Államot vádolják ezzel".

Bár a Hamász vezette egészségügyi minisztérium azt állította, hogy az izraeli erők célba vették a humanitárius segélyre várakozók csoportját, az IDF tagadta a vádakat, és folytatta az incidens további kivizsgálását.

Amikor a segélyt szállító teherautók behajtottak, a fegyveresek folytatták a tüzelést, miközben fosztogatták a teherautókat. A lövöldözés mellett azt is megállapították, hogy a teherautók több civilt is elgázoltak.

"Hamisak azok a jelentések, melyek szerint az IDF több tucat gázai lakost támadott meg csütörtök este egy humanitárius segélyosztó ponton"

- mondta Avichai Adraee, az IDF arab szóvivője.

Az IDF műveleti rendszereinek további vizsgálata kizárta annak lehetőségét, hogy a hadsereg részéről harckocsi-, légi vagy szárazföldi tüzet irányítottak volna a gázai tömegre a gázai kuvaiti körforgalom környékén.

Ettől függetlenül az IDF a videó közzététele után is folytatja az incidens kivizsgálását, miközben megismétli, hogy a Hamász terroristái civileket vesznek célba Gázában, és olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek Izraelt hibáztatják a Hamász által elkövetett cselekményekért.

(Jpost)

Legfrissebb