Ugrás a tartalomra

Véget érhet az évtizedek óta tartó háború? - Kránitz Péter

A Világnézet című műsorunk legfrissebb adásában Kránitz Péterrel beszélgettünk Örményország jelenjéről és jövőjéről.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Kránitz Péter, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója volt a vendégünk. Az adásban Örményország jelenéről és jövőjéről beszélgettünk.

Örményország és Magyarország kapcsolatai:
2012-ben megszakadtak a diplomáciai kapcsolatok Örményország és Magyarország között egy politikai botrány következtében. A két ország csak 2022-ben állította helyre a kapcsolatokat, ami tíz éves tárgyalásokat követően történt meg.

"2012-ben szűnt meg a diplomáciai kapcsolat Örményország és Magyarország között."

- részletezte Kránitz Péter.

Hegyi Karabak helyzete:
Jelenleg gyakorlatilag nincsenek örmények Hegyi Karabakban, az örmény lakosság nagy része elhagyta a területet. Az azeri hatóságok kezdeményezték a területen a kulturális emlékhelyek eltávolítását.

"Hát a hegyi karabakban ugye gyakorlatilag nem maradt örmény. Egy pár tucat ember van, többnyire magatehetetlen idős emberek."

- emelte ki Kránitz Péter.

Azerbajdzsán és a nemzetközi jog:
Azerbajdzsán megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy erőszakosan vetett véget a hegyi karabaki konfliktusnak, bár ezt területi integritás helyreállításaként kezelik.

"Igen, tehát alapvetően Azerbajdzsán nemzetközi jogot sértett azzal, hogy erőszakos úton vetett véget ennek a konfliktusnak."

- fejtette ki szakértőnk.

Örményország geopolitikai helyzete és külpolitikája:
Örményország a 2022-es év végére kezdte diverzifikálni külkapcsolatait, többek között Magyarországgal is, amivel újraélesztették a diplomáciai kapcsolatokat.

"2022 végére, október-november-decemberére tehető egy fordulat az örménykülpolitikában, amikor az örménykormány úgy döntött, hogy diversifikálja külkapcsolatait."

- emelte ki Kránitz Péter.

Lehetőség a konfliktus békés lezárására:
A jelenlegi fejlemények alapján nőhetnek az esélyek a Hegyi-Karabaki konfliktus békés lezárására, mivel Örményország és Azerbajdzsán egyre több kölcsönös gesztust tesz a béke felé.

"Nikol Pashinyan újabban már nyíltan beszél arról, hogy lemondanak mindenféle karabahal kapcsolatos követeléstől Azerbajdzsánnal szemben."

- részletezte.

Legfrissebb