Ugrás a tartalomra

Van kiút a világpolitikában való kiszolgáltatottságból? - LMP, 2RK

Legfrissebb adásunkban Schmuck Erzsébettel és Pekárné Farkas Emesével beszélgettünk.

Az Európa választ legfrissebb adásában Schmuck Erzsébet, az LMP, és Pekárné Farkas Emese a 2RK európai parlamenti jelöltjei voltak a vendégeink, akiket Magyarország Európai Unióhoz fűződő viszonyáról, zöld politikáról és az EU-s pénzek felhasználásáról kérdeztük.

EU-s pénzek felhasználása

Pekárné Farkas Emese és Schmuck Erzsébet egyaránt kritizálták az EU-s pénzek jelenlegi felhasználását, amely szerintük túlzottan a betonprojektekre koncentrál. Helyette szerintük inkább az emberekbe és a fenntarthatóságba kellene fektetni.

"Elmúlt időszakban jellemzően betonba öntöttük az Európai Uniós pénzeket"

- mondta Pekárné Farkas Emese.

"A pénzeknek a jelentős részét elpocsékoltuk, és nem arra használtuk, hogy egy stabil gazdaságot építsünk, hogy a társadalmi jólét az jobb legyen, hogy az egészségügyünk, az oktatásunk az fejlődjön"

- fejtette ki Schmuck Erzsébet.

Európai Unió és Magyarország viszonya

A beszélgetés során felmerült a magyar kormány és az EU közötti feszültség kérdése is. Pekárné Farkas Emese szerint a jogállamisági mechanizmus és az EU-s pénzek blokkolása hosszú távon károsíthatja a magyar társadalom bizalmát az EU iránt.

"én azt hiszem, hogy ez egy fontos felismerése egyébként az orosz-ukrán háborúnak,  és egy fontos tanulsága is, hogy Európa nem hagyatkozhat akkora mértékben az Egyesült Államoknak a védelmére... igenis szükség van arra, hogy képesek legyünk a saját magunk védelmét ellátni"

- emelte ki Pekárné Farkas Emese.

Legfrissebb