Ugrás a tartalomra

Válságban a NATO? - Benkő Tibor

A Glóbusz című műsorunk legfrissebb adásában vendége volt Benkő Tibor.

A Hit Rádió Glóbusz című műsorának legfrissebb adásában Benkő Tibor, Magyarország korábbi honvédelmi minisztere, a Magyar Honvédség volt vezérkar főnöke, nyugállományú vezérezredese beszélt az emberiség hadi történelmének jelentős változásairól és a jelenlegi geopolitikai helyzet kihívásairól.

1945 utáni világrend és a bipoláris korszak:
A második világháború utáni évek jelentős változásokat hoztak a világ geopolitikai rendjében. A bipoláris világrend kialakulása és a hidegháború időszaka döntően befolyásolta a nemzetközi viszonyokat és a katonai stratégiákat.

"A hidegháború végeztével az államok már nem az ideológia és politika mentén fognak elsősorban szembekerülni egymással... sokkal inkább kulturális, gazdaság, civilizációs harcot folytatnak majd egymással szemben."

- részletezte.

A NATO és a kelet-európai geopolitika:
A NATO megalakulása és a kelet-európai geopolitikai változások, különösen Németország megosztottsága, jelentősen befolyásolták a katonai és politikai dinamikát Európában.

"Egyre inkább erősödik az a fegyveres fenyegetés, az a retorika, amely arra kézteti a nyugati világot, hogy hozza létre a NATO-t."

- mondta.

Jelenlegi világrend és katonai erőszentrumok:
A modern világrend többpólusúvá vált, amelyben új katonai és politikai erőszentrumok jelentek meg, mint Kína és India. Ez a változás új kihívásokat vet fel a globális biztonság szempontjából.

"Nem egy újabb hidegháborús időszak előtt állunk, hanem sajnos ebben benne vagyunk, részesei vagyunk ennek."

- fejtette ki Benkő Tibor.

Legfrissebb