Vallásközi komplexumot nyitottak meg Abu Dhabiban, mecset, zsinagóga és templom is egyben

Az Egyesült Arab Emírségekben szerdán felavatták az "Ábrahámi Család Házat", egy vallásközi komplexumot, amelyben egy mecset, egy templom és az Öböl-menti arab állam első, kifejezetten erre a célra épített zsinagógája található.

A neves ghánai-brit építész, David Adjaye által tervezett projekt több olyan építészeti stílust is magában foglal, amelyek hagyományosan megtalálhatók a mecsetekben, templomokban és zsinagógákban szerte a világon.

Az építmény a három ábrahámi vallásból merít ihletet, és a hasonlóságokat hivatott kifejezni.

Az Imam al-Tayeb mecset, amely az Al Azhar nagy imámjáról, a szunnita iszlám vezető tekintélyéről kapta a nevét, Mekka felé tájolt.

A Ferenc-templomot a 13. századi Assisi Szent Ferenc szerzetesnek szentelték, a templom a keleten felkelő nap felé van tájolva. A mennyezet fából készült, és Noé bárkájának bibliai és koránusi történetét hivatott idézni.

"A templomban "a rohanó víz hangját hallani"

-mondta Adjaye.

"Számomra a víz nagyon fontos a kereszténységgel kapcsolatban. A templom egy bárka a világban"

-fogalmazott.

A Mózes Ben Maimon zsinagóga a 12. századi zsidó filozófus, Maimonidész rabbi előtt tiszteleg. A tudós orvos is volt, aki a mediterrán zsidó világot vezette, és akinek páciensei között volt Szaladin, Egyiptom és Szíria muszlim uralkodója is.

A zsinagóga az Egyesült Arab Emírségek első célzottan épített zsidó imahelye, és a világ legtöbb zsinagógájához hasonlóan Jeruzsálem felé orientálódik. A zsinagógát a szukkot zsidó ünnep ihlette, a tér mennyezetén lévő oculus közvetlen fényt enged be a belső térbe.

(CNN)