Ugrás a tartalomra

USA: Véglegesítették az abortusztabletták elérhetőségét bővítő szabályt

Csomagküldő szolgálatok is szállíthatnak már ilyet.

Photo by Christina Victoria Craft / Unsplash

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal kedden véglegesítette azt a szabálymódosítást, amely az abortusztabletta elérhetőségét sokkal több gyógyszertárra, köztük nagy láncokra és csomagküldő cégekre is kiterjeszti.

A Biden-kormányzat részben már tavaly végrehajtotta a változtatást, bejelentve, hogy többé nem fogja érvényesíteni azt a régóta fennálló követelményt, hogy a nők személyesen vegyék át a gyógyszert. A keddi intézkedés hivatalosan is frissíti a gyógyszer címkézését, hogy sokkal több kiskereskedelmi gyógyszertár is kiadhassa a tablettákat, amennyiben elvégzik a tanúsítási folyamatot.

A változtatás mind a boltokban, mind az online gyógyszertárakban bővítheti a hozzáférést. A nők egészségügyi szakemberrel folytatott távgyógyászati konzultáción keresztül kaphatnak receptet, majd ezután postai úton kaphatják meg a tablettákat, ahol ezt a törvény lehetővé teszi.

Mégis, a szabályváltozás hatását számos olyan állami törvény tompította, amely tágabb értelemben korlátozza az abortuszt, és ezen belül konkrétan a tablettákat is. Jogi szakértők évekig tartó bírósági csatározásokra számítanak a tablettákhoz való hozzáféréssel kapcsolatban, mivel az abortuszjogok hívei próbapereket indítanak a állami korlátozások megtámadására.

(CBN)

Legfrissebb