Ugrás a tartalomra

USA: Texas mellé álltak a republikánus kormányzók a határkérdésben

Beperelték Texast, amiért védi az USA határait a bűnözőkkel szemben.

Szögesdrót kerítés a Texasi határnál. - Kép forrása: AP

25 republikánus kormányzó Greg Abbott, texasi kormányzó mellé állt, amiért nagyobb hangsúlyt tesz a határvédelemre, azzal vádolva a Fehér Házat, hogy teljesen kiszolgáltatottá teszik az országot.

A csütörtökön közzétett nyílt levelet országszerte 25 GOP-kormányzó írta alá, Phil Scott vermonti kormányzó volt az egyetlen republikánus kormányzó, aki nem írta alá az üzenetet. 

Az állami vezetők élesen bírálták Joe Biden elnököt, aki szerintük: "megtámadta és beperelte Texast, amiért lépéseket tett az amerikai állampolgárok védelmében az országba beáramló illegális bevándorlók, halálos drogok, például a fentanil, és terroristák történelmi mértékű beáramlása ellen".

"Együttérzésünket fejezzük ki kormányzó kollégánk, Greg Abbott és Texas állama felé, akik minden eszközt és stratégiát - beleértve a szögesdrótkerítést is - felhasználnak a határ biztosítására"

- folytatódik a levél.

"Részben azért tesszük ezt, mert a Biden-kormányzat nem hajlandó alkalmazni a már meglévő bevándorlási törvényeket, és törvénytelenül engedélyezi az illegálisan az országunkba érkezett migránsok tömeges szabadon bocsátását Amerikában."

Abbott hosszas jogi csatározásba keveredett Biden igazságügyi minisztériumával Texas azon erőfeszítései miatt, amelyek az USA-ba irányuló illegális bevándorlás megfékezésére irányulnak. A feszültséget tovább fokozta a Legfelsőbb Bíróság e hét elején hozott döntése, amely felhatalmazta a szövetségi határőrség ügynökeit, hogy eltávolítsák a texasi hatóságok által az amerikai-mexikói határ mentén telepített szögesdrótot. Abbott a döntésre úgy reagált, hogy Biden "megtagadta a bevándorlási törvények végrehajtását, sőt, meg is sértette azokat".

A texasi kormányzó az utóbbi években rekordokat döntő  migrációs számokat "invázióhoz" hasonlította, és az alkotmányos felhatalmazásra hivatkozott, hogy egy államnak jogában áll megvédenie magát a külföldi betörésekkel szemben.

"Ez a hatáskör az ország legfőbb törvénye, és felülír minden ezzel ellentétes szövetségi törvényt. A Texasi Nemzeti Gárda, a texasi közbiztonsági minisztérium és más texasi személyzet e felhatalmazás, valamint az állami törvények alapján jár el a texasi határ biztosítása érdekében"

- érvelt korábban Abbott.

A szövetségi ügynökségek és Texas közötti huzavona a hónap elején tetőfokára hágott, amikor a texasi állami nemzeti gárda katonái megakadályozták a szövetségi határőrség ügynökeit abban, hogy hozzáférjenek a mexikói határ egy 2,5 mérföldes szakaszához. Az incidens után az ügy a Legfelsőbb Bíróság elé került, amely végül a szövetségi javára döntött.

(RT)

Legfrissebb