Ugrás a tartalomra

USA: nem loboghat Pride zászló az amerikai nagykövetségeken

A Fehér Ház azonban kijelentette, hogy keresni fogják a tilalom visszavonásának módját.

A tilalom része volt a Biden elnök által szombaton aláírt 1,2 billió dolláros költségvetési tervezetnek.

"A kétpárti finanszírozási törvény, amelyet most írtam alá, nyitva tartja a kormányt, befektet az amerikai emberekbe, és megerősíti gazdaságunkat és nemzetbiztonságunkat"

- mondta Biden sajtóközleményében, valamint hozzátette:

"Ez a megállapodás kompromisszumot jelent, ami azt jelenti, hogy egyik fél sem kapott meg mindent, amit akart".


Az 1012 oldalas csomag republikánus vezetésű szövege kimondja:

"Az e törvény által előirányzott vagy más módon rendelkezésre bocsátott pénzeszközök egyike sem fordítható vagy költhető el az Egyesült Államok Külügyminisztériumának valamely létesítménye feletti zászló kitűzésére vagy kitűzésére".


Az amerikai nagykövetségek épületére kihelyezett Pride zászlókról már évek óta zajlik a vita a demokraták és a republikánusok között. A Forbes beszámolói szerint először Obama elnök kormányzása alatt tűzték ki a zászlókat a amerikai nagykövetségeken, mielőtt a Trump-kormányzat 2019-ben betiltotta volna őket. A Biden-kormányzat azonban 2021-ben újra lehetővé tette a zászlók kihelyezését.

Biden szóvivője nem reagált azonnal a FOX Business megkeresésére, de a CBS Newsnak szombaton adott nyilatkozatában ez áll:

"Biden úgy véli, nem volt helyénvaló visszaélni azzal a folyamattal, amely elengedhetetlen volt a kormányzat nyitva tartásához, hogy ezt az LMBTQI+ amerikaiakat célzó politikát is felvették".

A Fehér Ház a CBS News szerint közölte, hogy keresni fogja a módját a tilalom visszavonásának.

Ez nem korlátozza más Pride témájú dekorációk kihelyezését, LMBTQ+ események rendezését vagy a nagykövetség dolgozóit abban, hogy a munkahelyükön ilyen zászlókat helyezzenek el."

- mondta Brandon Wolf, a Human Rights Campaign szóvivője pénteki nyilatkozatában.

(NYP)

Legfrissebb