Ugrás a tartalomra

Louisiana: a Tízparancslat kifüggesztésére kötelezhetik az állami iskolákat

Ez lehet az első amerikai állam, ahol előírják a Tízparancsolat kihelyezését az osztálytermekben.

Részlet a Tízparancsolatból. - Kép forrása Sean Foster / Unsplash

A louisianai törvényhozók egyre közelebb kerülnek egy olyan törvényjavaslat elfogadásához, amely előírná, hogy az állami iskolákban ki kell helyezni a Tízparancsolatot az iskola területén.

Múlt csütörtökön a louisianai szenátus 30-8 arányban megszavazta a 71. számú képviselőházi törvényjavaslatot, amely előírja az államilag finanszírozott iskolák számára, hogy

"minden épületben és minden tanteremben ki kell helyezni a Tízparancsolatot a fennhatósága alá tartozó iskolákban".

"A kihelyezés jellegét az egyes irányító hatóságok határozzák meg, azzal a minimális követelménnyel, hogy a Tízparancsolatot egy legalább 28 cm x 36 cm méretű poszteren vagy bekeretezett dokumentumon kell elhelyezni"

- áll a törvényjavaslatban.

"A Tízparancsolat szövegének kell a plakát vagy a bekeretezett dokumentum központi elemének lennie, és nagy, könnyen olvasható betűtípussal kell kinyomtatni."

A törvényjavaslatot John Morris III állami szenátor módosító indítványa egészítette ki, amely lehetővé tette, hogy az iskolák más történelmi dokumentumokat, például a Mayflower Compactot és a Függetlenségi Nyilatkozatot is kiállíthassák.

Emiatt a törvényjavaslatról újra szavaznia kell az állami képviselőháznak, mielőtt az Jeff Landry kormányzó asztalára kerülhet - jelentette a KALB híradó a louisianai Alexandriában.

Adam Bass republikánus szenátor támogatását fejezte ki a jogszabály mellett, azzal érvelve, hogy a törvényjavaslat nem alkotmányellenes.

"Bár ez egy vallási dokumentum, ez a dokumentum több mint száznyolcvan helyen ki van függesztve, köztük az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságán is.
"Azt mondanám, hogy azokon a törvényeken alapul, amelyekre ezt az országot alapították"

- mondta Bass, akit a KALB idézett.

Az Ohio állambeli Goshen városban található Tízparancsolat emlékmű.

Royce Duplessis demokrata szenátor azon kevés törvényhozók egyike volt, akik felszólaltak a törvényjavaslat ellen, azzal érvelve, hogy az "komoly alkotmányos aggályokat" vet fel.

"Katolikusnak nevelkedtem.Még mindig gyakorló katolikus vagyok, oké? De nem kellett megtanulnom a Tízparancsolatot az iskolában"

-fejtette ki Duplessis, valamint hozzátette:

"Azt akarja, hogy a gyerekei megtanulják a Tízparancsolatot? Vigye őket templomba."

Sean Feucht, konzervatív keresztény evangélista is úgy tűnik reagált a hírre mondván:

"A nyugati civilizáció egésze a Biblia Tízparancsolatán alapul.
A Tízparancsolat nélkül nincs nyugati civilizáció."

A HB 71-et eredetileg Dodie Horton képviselő terjesztette elő még februárban, és áprilisban 82:19 arányban fogadta el a louisianai képviselőház.

Tavaly Louisiana egy olyan törvényt fogadott el, amely előírja, hogy az állami iskoláknak minden osztályteremben bekeretezve ki kell függeszteniük az "In God we Trust" (Hiszünk Istenben) nemzeti jelmondatot.

(CP)

Legfrissebb