Ugrás a tartalomra

USA: háborús bűnökről faggatják a zöld kártyát, vagy vízumot igénylő izraelieket

Volt aki nem is kaphatta meg a vízumot.

Az Izraeli Védelmi erők katonái. - Kép: AFP/Getty

Az amerikai bevándorlási hivatal új kérdésekkel szembesíti az izraeli zöldkártya- és vízumkérelmezőket, amelyek háborús bűnök elkövetésére vonatkoznak katonai szolgálatuk alatt.

Yuval, egy amerikai Szilícium-völgyi high-tech cég vezető menedzsere nagyon megörült, amikor a múlt héten az megkapta az amerikai bevándorlási hatóság levelét az állandó tartózkodási státuszt biztosító zöldkártya iránti kérelmével kapcsolatban. A levél tartalma azonban meglepte őt.

"A kérelmében azt írta, hogy 2005-2008 között az Izraeli Védelmi Erőknél szolgált. További információkat kell szolgáltatnia nekünk a katonai szolgálatáról, hogy végleges döntést hozhassunk az ügyében"

- állt a levélben.

"Be kell nyújtania egy eskü alatt tett nyilatkozatot, amelyben beszámol a katonai szolgálatáról"

- folytatódott a levél.

Az eskü alatt tett nyilatkozat részeként a következő kérdésekre kell válaszolnia:

  • Részt vett-e harcokban a katonai szolgálata alatt? Ha igen, kérjük, írja le tevékenységét/szerepét ezekben a csatákban;
  • Parancsolt-e katonáknak a hadseregben? Ha igen, írja le parancsnoki feladatait;
  • Őrzött-e foglyokat (vagy adott- e erre utasítást másoknak) ?
  • Használt-e robbanóanyagokat katonai szolgálata során? Ha igen, részletezze, milyen fegyverekre vagy robbanóanyagokra volt kiképezve.”
  • Milyen fegyvereket vagy robbanóanyagokat használt? Hogyan használta ezeket? Hányszor használta őket? Milyen gyakran használta őket?
  • Használt-e fegyvert vagy robbanóanyagot más személy ellen? Ha igen, részletezze az eset körülményeit, és magyarázza el, miért használta a fegyvert vagy robbanóanyagot más személy(ek) ellen.

Ha Yuval nem nyújtja be a megfelelő válaszokat tartalmazó nyilatkozatot 87 napon belül, várhatóan kiutasítják az Egyesült Államokból.

Az általános, katonai szolgálatra vonatkozó kérdések egyébként jelenleg is szerepelnek a turisták, diákok, munkavállalók és más vízumkérelmezők űrlapjain, de azok minden ország állampolgáraira vonatkoznak.

„Két évvel ezelőtt, amikor munkavállalási vízumot kaptam, válaszoltam a kérdésekre a katonai szolgálatomról, így tudják, hogy 16 éve szereltem le egy meglehetősen banális szolgálat után”

– fejtette ki Yuval, valamint hozzátette:

"De ezek az új kérdések – sokkolóak. Olyan érzésem van, mintha azokat a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyészének irodájából másolták volna."

Liam Schwartz ügyvéd, egy tel-avivi ügyvédi iroda munkaügyi és vállalati bevándorlási osztályának vezetője szerint az amerikai bevándorlási hivatal most új politikát alkalmaz az izraeliekre, amely szerint ki kell kérdezniük őket mind a múltbeli, mind a jelenlegi katonai szolgálatukról.

"Az olyan kérdések, amelyek arra vonatkoznak, hogyan, mikor és miért használtak fegyvereket és/vagy robbanóanyagokat más személy ellen, azt próbálják kideríteni, hogy követtek-e el háborús bűnöket."

- részletezte.

Azok, akik Izraelen kívüli amerikai nagykövetségen kérnek vízumot, szintén kellemetlen tapasztalatoknak lehetnek kitéve. Revital, aki négy hónapos IDF tartalékos szolgálat után februárban Európába utazott, úgy döntött, hogy az Egyesült Államokban folytatja az utazást, és turistavízumot igényelt egy nyugat-európai amerikai konzulátuson, és egy interjún is átesett.

"Több mint fél órán át tartott az interjú, és az összes kérdés a harci szolgálatomra vonatkozott"

- magyarázza Revital.

Beszámolója szerint a kérdező nagyon kíváncsi volt a fegyverekkel és robbanóanyagokkal kapcsolatos képzéseire és képességeire, és részleteket akart megtudni a gázai tartalékosokról. Végül az illető arrébb ment, és körülbelül 10 percen keresztül beszélgetett valaki mással, majd:

"Visszatért, átadta az útlevelemet, és azt mondta: "ma nem kaphat vízumot", majd lehúzta az ablak redőnyét."

- mondta.

(Ynet)

Legfrissebb