Ugrás a tartalomra

USA: fagyasztott embriók örökbefogadásáról vitatkoznak a keresztények

Az ellenzők szerint erkölcsi aggályokat vethet fel a dolog.

Photo by Garrett Jackson / Unsplash

Párok milliói küzdenek meddőséggel, és egyre többen fordulnak a tudományhoz a családalapítás reményében. A legfrissebb amerikai statisztikák szerint 2021-ben az in-vitro (testen kívüli) megtermékenyítéssel több mint 86 000 baba született, ami a születések számának 2 %-át tette ki országszerte.  A lombik körüli egyre nagyobb elllentétek közepette egy kevésbé ismert lehetőség,

az embrió-örökbefogadás is egyre nagyobb teret nyer

- számolt be a CBN News.

Rodney és Mary Leah Miller tíz éven át küzdöttek azért, hogy családot alapíthassanak. Ez arra sarkallta az alabamai házaspárt, hogy több ízben is alávessék magukat az in vitro megtermékenyítésnek, amely minden alkalommal sikertelennek bizonyult.  Aztán 2020 májusában a barátaik meséltek nekik az embrió-örökbefogadásról, egy olyan folyamatról, amelynek során a nő egy vagy több adományozott, fagyasztott embriót kap beültetésre. Millerék kapcsolatba léptek a Snowflake Programmal, amely pároknak segít, hogy fagyasztott embrióikat  felajánlhassák örökbefogadásra. Míg az első próbálkozásuk vetéléssel végződött, a második duplán sikeresnek bizonyult. Két évvel ezelőtt császármetszéssel születtek meg az ikrek, Dalton és Mary Elizabeth, akik 10 évig fagyasztott embriók voltak. 

A technológiával kapcsolatos aggályok idén kerültek jobban előtérbe,

különösen a rengeteg embrió miatt, amelyeket talán soha nem ültetnek majd be. 

Februárban az alabamai legfelsőbb bíróság azzal a döntésével indította el a vitát, hogy

a lombikprogram során létrehozott fagyasztott embriókat gyermeknek kell minősíteni.

Júniusi éves közgyűlésén a Déli Baptista Konvenció határozatot fogadott el, amelyben együttérzését fejezte ki a meddőséggel küzdő párokkal, valamint erkölcsi fenntartásait fejezte ki a mesterséges megtermékenyítési eljárással kapcsolatban.

Jason Thacker etikai szakértő adott tanácsot a Déli Baptista Konvenciónak az ügyben.

"Nem ítéljük el teljes mértékben a gyakorlatot" - mondta Thacker a CBN Newsnak.

"Azt mondjuk, hogy óvatosan kell gondolkodnunk róla, és bölcsességgel kell kezelnünk ezeket a megrázó tényezőket."

A Nightlight Christian Adoptions, amely a Snowflake Programnak ad otthont, becslései szerint országszerte több mint 1,5 millió embriót tárolnak fagyasztva. A CBN News megkérdezte Beth Buttont, a program ügyvezető igazgatóját arról, hogy vajon lehet-e örökbefogadó családot találni mindezeknek az embrióknak.

"Ez attól függ, hogy végül hány embriót adományoznak örökbefogadásra"

- mondta Button. "A fagyasztva tárolt embriók közül sok olyan van, amelyeket az őket nemző házaspár a későbbiekben még fel szeretne használni."

Button azt is elmondta, hogy sokan, akik támogatják az embrió-örökbefogadást, nincsenek tisztában azzal, hogy mi is jár együtt ezzel a gyakorlattal.

"Sajnos az in vitro megtermékenyítés mindennapi gyakorlatának része, hogy az embriókat kidobják"

- magyarázta Button. 

Az ilyen etikai kérdések nehézségekbe ütközhetnek, különösen sok keresztény számára.

"Mi magunk is megértjük azokat az erkölcsi és etikai kérdéseket, amelyekkel a hívők kénytelenek szembenézni"

- mondta Rodney. " Mi is szembesültünk velük, és nagyon komoly döntést hoztunk a legjobb szakemberrel együtt, arról, hogy hány embriót vagyunk hajlandóak megtermékenyíteni, és hogy nem dobunk ki egyet sem".

Thacker úgy látja, hogy a mesterséges megtermékenyítés széles körű elfogadása a következő lépés a meg nem született gyermekekért folytatott harcban. Egy nemrégiben végzett Gallup-felmérés szerint a lombik programot 82 % tartja erkölcsileg elfogadhatónak, 10 % erkölcsileg helytelennek ítéli meg, a többiek pedig nem nyilvánítottak véleményt.

Eközben a Miller család hálás a növekvő családjukért, mivel az embrió-örökbefogadásnak köszönhetően még ebben az évben várják a második ikerpárjukat. A házaspár szerint a csodababák megerősítették az Istenbe vetett hitüket - számolt be a CBN News.

Legfrissebb