Ugrás a tartalomra

USA: Beperlik a Gyógyszerügyi Hivatalt az abortusztabletták miatt

Photo by Towfiqu barbhuiya / Unsplash

Egy életvédő orvosokat és szervezeteket tömörítő koalíció a múlt héten nyújtott be egy keresetet a szövetségi bíróságon, azzal a váddal, hogy az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal intézkedése, amellyel jóváhagyták az abortusztablettákat, sérti a szövetségi politikát, és veszélyezteti a nők életét.

A tablettakombináció, amelyet eredeti neve miatt gyakran RU-486-nak neveznek, otthon is bevehető a terhesség első napjaiban. Bill Clinton elnök kormányzása alatt hagyták jóvá és a Biden-kormányzat kiterjesztette a hozzáférést.

"Az FDA csak úgy hagyhatta volna jóvá a kémiai abortuszgyógyszereket, ha él a gyorsított gyógyszerengedélyezési hatáskörével, ami arra kényszerítette az FDA-t, hogy a terhességet "betegségnek" nevezze, és azzal érveljen, hogy ezek a veszélyes gyógyszerek "jelentős terápiás előnyt" nyújtanak a meglévő kezelésekkel szemben"

- áll a perben.

"De a terhesség nem betegség, és a kémiai abortuszgyógyszerek sem nyújtanak terápiás előnyt a műtéti abortuszhoz képest. Ezen átlátszóan hamis következtetések állításával az FDA túllépte szabályozási hatáskörét a gyógyszerek engedélyezésével"

-írják.

A kereset szerint az FDA "soha nem vizsgálta a gyógyszer biztonságosságát", annak ellenére, hogy a Szövetségi Élelmiszer-, Gyógyszer- és Kozmetikai Törvény (FFDCA) erre kötelezte.

"Számos tanulmány bizonyította, hogy a kémiai abortusz gyógyszerek fokozott kockázatot jelentenek a terhes nőkre és lányokra nézve"

- áll a keresetben.

A keresetet az Életpárti Szülész-nőgyógyászok Amerikai Szövetsége, a Hippokratikus Orvosi Szövetség, az Amerikai Gyermekorvosok Kollégiuma, a Keresztény Orvos- és Fogorvosok Egyesülete nevében nyújtották be.

Az Alliance Defending Freedom képviseli az orvosokat és a szervezeteket. A kereset arra kéri a bíróságot, hogy rendelje el az abortusztabletta forgalomból való kivonását.

"Az FDA-nak soha nem volt felhatalmazása arra, hogy ezeket a veszélyes gyógyszereket forgalomba hozza"

- mondta Julie Marie Blake, az ADF vezető jogtanácsosa.

"Sürgetjük a bíróságot, hogy hallgasson az általunk képviselt orvosokra, akik a lányokat és nőket igyekeznek megvédeni a kémiai abortuszgyógyszerek dokumentált veszélyeitől"

-kérték.

Legfrissebb