Ugrás a tartalomra

USA: az "evangéliumra" hivatkozva ellenezték az antiszemitizmus elleni törvényjavaslatot

Szerintük a törvényjavaslat értelmében maga az evangélium is kimerítené az antiszemitizmus fogalmát.

Marjorie Taylor Greene amerikai képviselő (R-GA) republikánus képviselőtársaival együtt sajtótájékoztatón vesz részt a határvédelemről szóló törvény, a HR-2 elfogadása után a Capitol Hillen, Washingtonban, 2023. május 11-én. (A képen: REUTERS/EVELYN HOCKSTEIN)


Az elmúlt években egyes szélsőjobboldali keresztény körökben újra felbukkant az a vád, hogy a zsidók kollektíven felelősek Jézus megöléséért, amiért átadták őt Heródesnek.


Marjorie Taylor Greene georgiai republikánus képviselő, akit számos kritika ért az múltban elhangzott antiszemita megnyilvánulásai miatt, elmondta, hogy azért szavazott az antiszemitizmust meghatározó törvényjavaslat ellen, mert szerinte az „elutasítja az evangéliumot, hogy a zsidók átadták Jézust a keresztre feszítőinek.”

Greene véleménye azonban nem egyedülálló, hisz az elmúlt időszakban a konzervatívok közül sokan felelevenítették az ősi keresztény zsidóellenes eszméket. Az egyik figyelemre méltó példa Candace Owens, egy konzervatív influenszer esete, aki megszakította az együttműködést Ben Shapiróval, a Daily Wire alapítójával, (aki egyébént ortodox zsidó) részben azért, mert Owens látszólag egyetértett többek között az olyan antiszemita trópusokkal hogy „a zsidók vért szívnak”.

A törvényjavaslat célja az, hogy meghatározza az antiszemitizmus fogalmát, hogy azt a szövetségi kormányhoz intézett, a zsidók polgári jogainak megsértésére vonatkozó panaszok elbírálásához lehessen használni.

A törvényjavaslatot a progresszív körökből érte a legerősebb kritika, mivel szerintük a jogszabály „helytelenül gátolná az Izraellel szembeni kritikát”, és az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatos egyetemi tüntetéseket is.

Greene azonban az X-en, a korábbi Twitteren közzétett bejegyzésében egy másik aggályt fogalmazott meg: azt, hogy a törvényjavaslat a keresztény véleménynyilvánítás szabadságát fenyegeti.

"Az antiszemitizmus helytelen, de ma nem fogom megszavazni a 2023-as antiszemitizmus-tudatossági törvényt, amely antiszemitizmus miatt ítélheti el a keresztényeket, mert hisznek az evangéliumban, amely szerint a zsidók adták át Jézust Heródesnek, hogy keresztre feszítsék"

- írta.

Greene a tweetjében két fotót posztol: Az egyik a törvényjavaslat azon részére összpontosít, amely az antiszemitizmus definíciójának részeként átveszi a Nemzetközi Holokauszt Emlékezet Szövetség által összeállított antiszemitizmus definíciójában szereplő 11 "kortárs antiszemitizmus példát".

A második kép a kilencedik példát emeli ki, "a klasszikus antiszemitizmushoz kapcsolódó szimbólumok és képek (például, hogy Jézus meggyilkolásáról szóló állításokat vagy a vérvádakat", használják Izrael vagy az izraeliek jellemzésére)

Szélsőjobboldali republikánus kollégája, a floridai Matt Gaetz képviselő hasonló módon indokolta nem szavazatát ugyanezen a platformon.

"Maga az evangélium is megfelelne az antiszemitizmus definíciójának a törvényjavaslat értelmében!"

- írja Gaetz, és gúnyosan idézi az Újszövetség azon írásait, amelyek a zsidókat teszik felelőssé Jézus megöléséért.

A holokausztot követő években számtalan keresztény felekezet leegyszerűsítette vagy néhány esetben vissza is utasította azt az évszázadokon át vallott nézetet, hogy a zsidók kollektíven felelősek voltak és felelősek is maradtak Jézus meggyilkolásáért. Az „istengyilkosság” vádját ősidők óta az antiszemita erőszak egyik leghatásosabb mozgatórugójának tekintették, és a katolikus egyház 1965-ben hivatalosan elutasította azt a vádat, hogy a zsidók ölték meg Jézust.

Az elmúlt években azonban a vád egyes szélsőjobboldali keresztény nézeteket vallók körében újra felbukkant, mint egy olyan ügy, amelyet támogatni kell.

Összesen 21 republikánus és 70 demokrata szavazott szerdán az antiszemitizmus elleni törvény ellen. A törvényt Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök támogatta, akit Greene elmondása szerint a jövő héten megpróbál leváltani.

(Jpost)

Legfrissebb