Ugrás a tartalomra

USA: az evangéliumi keresztények többsége gyermekkorában jutott hitre

A megkérdezettek 57 százaléka állította, hogy a hit első helyen szerepel az életében.

Kép forrása: Focus on the family

Egy új tanulmányból kiderül, hogy az evangéliumi keresztényeknek túlnyomó többsége gyermekkorában jutott hitre, és sokan nem emlékeznek arra a konkrét pillanatra, amikor eldöntötték, hogy az evangéliumi kereszténységet választják.

A "The Spiritual Journey: Hogyan jutnak az evangéliumi keresztények a hithez" című tanulmány az Egyesült Államokban élő evangéliumi keresztények hitbeli útját és gyakorlatát vizsgálja. A Grey Matter Research és az Infinity Concepts által végzett és múlt kedden közzétett kutatás 1010, magát evangéliumi kereszténynek valló embertől kapott válaszokon alapul, amelyeket 2023 elején gyűjtöttek össze.

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 72 százaléka már 18 éves kora előtt hitre jutott, míg a fennmaradó 28 százalék csak felnőtt korában döntött az evangéliumi hit mellett.

Amikor arra kérték őket, hogy nevezzék meg az "egyetlen legnagyobb hatást", ami miatt az evangéliumi hit mellett döntöttek, 28 százalékuk a szüleit említette, 16 százalék a gyülekezetre, 11 százalék pedig "más családtagokra" utalt.

Kevésbé gyakori ugyan, de a válaszadók 10 százaléka szerint a legnagyobb hatást a Biblia saját olvasása jelentette számukra, míg voltak akik az élet nehézségeit (9%) a lelkipásztorukat (7%), vagy a házastársukat vagy élettársukat (4%) említették meg.

Voltak, akik a barátaik által kerültek kapcsolatba az evangéliummal (4%), és akik egy "Istennel kapcsolatos személyes megtapasztalásról" számoltak be" (2%), 1-1 százalékuk pedig könyvek, vagy rádiós, illetve televíziós műsorokból ismerte meg az evangéliumot.

A megkérdezettek többsége (57%) arról számolt be, hogy a hit első helyen szerepel az életében, míg 40 százalékuk "nagyon", 2 százalékuk pedig kevésbé tartja fontosnak.

Azon válaszadók közül, akik életében a hit első helyen szerepel, 91 százalékuk állította, hogy minden nap imádkozik, szemben a hitüket kevésbé fontosnak tartókkal, akiknek mindössze 76 százaléka tesz így. Azok, akiknek életében a hit központi szerepet tölt be, jelentős többsége (71%) elmondása szerint legalább hetente egyszer olvassa a Bibliát, míg a hitüket kevésbé fontosnak tartók kevesebb mint fele (46%) nyilatkozott ugyanígy.

Azok, akik első helyre teszik a hitüket az életben, 70 százalékuk vész részt heti rendszerességgel Istentiszteleteken, 49 százalékuk minden nap olvassa a Bibliát, 39 százalékuk pedig hetente vesz részt olyan eseményeken, ahol kiscsoportokban tanulmányozzák az Igét. Ezzel szemben az egyéb kategóriába tartozóknak csak 54 százaléka jár hetente gyülekezetbe, mindössze 24 százalékuk olvassa naponta a Bibliát, és csupán 26 százalékuk vesz részt ilyen jellegű foglalkozásokon.

A felmérés során a válaszadókat arra is megkérték, hogy részletezzék, hogyan döntöttek először Krisztus mellett. A megkérdezettek többsége (46%) azt mondta, hogy emlékszik egy konkrét pontra az életében, amikor eldöntötte, hogy Krisztusra bízza magát, míg 37 százalékuk keresztény neveltetésére hivatkozott, de konkrét eseményt és időpontot nem tudott felidézni. A válaszadók 16 százaléka pedig arról számolt be, hogy a megtérés fokozatosan jött létre az életében, de nem volt konkrét döntés.

Azok közül, akik felnőttként tértek Krisztushoz, a válaszadók 57 százaléka emlékezett egy konkrét döntési pontra, míg 26 százalékuk egy folyamatról számolt be a hit elfogadásával kapcsolatban.

(Christian Post)Legfrissebb