Ugrás a tartalomra

USA: antiszemita fenyegetések miatt vádat emeltek egy diák ellen

A háború kitörése óta egyre több az antiszemita incidens az USA-ban.

Cornell Egyetem - Kép forrása: Photo: Andres Kudacki / AP

A tisztviselők figyelmeztettek, hogy az izraeli-palesztin konfliktus miatt megnövekedett a zsidó diákok ellen irányuló gyűlölet az Egyesült Államokban - számol be a Ynet.

Szövetségi ügyészek kedden vádat emeltek a Cornell Egyetem egyik diákja ellen, mert állítólag a hétvégén online fenyegetéseket intézett az Ivy League iskola zsidó diákjai ellen. A letartóztatásra azt követően került sor, hogy a tisztviselők kedden egy kongresszusi meghallgatáson felhívták a figyelmet arra, hogy az Egyesült Államokban élő zsidó diákok ellen irányuló gyűlölet a Hamász támadása után egyre fokozódik.

Az amerikai igazságügyi minisztérium azzal vádolta meg a 21 éves Patrick Dai-t, hogy egy online vitafórum "Cornell" szekciójába olyan üzeneteket tett közzé, amelyekben zsidó emberek halálára szólított fel, és azzal fenyegetőzött, hogy "szétlövi" az egyetemi étkezdét, ahol kóser ételeket szolgálnak fel.

"A szövetségi ügyészek szerint Dai azzal fenyegetőzött, hogy leszúrja és elvágja minden zsidó férfi torkát, akit az egyetemen lát, megerőszakol és ledob egy szikláról minden zsidó nőt, és lefejez minden zsidó csecsemőt. Azzal is fenyegetőzött, hogy egy támadófegyverrel zsidó embereket fog lelőni"

- áll az igazságügyi minisztérium sajtóközleményében.


A Fehér Ház hétfőn aggodalmát fejezte ki a fenyegetések miatt, és a Biden-kormányzat tisztviselői amerikai zsidó vezetőkkel találkoztak, hogy megvitassák, hogyan lehetne megfékezni az amerikai egyetemeken egyre növekvő antiszemitizmus hullámát.


Joel Malina, a Cornell egyetemi kapcsolatokért felelős alelnöke elmondta, hogy az iskola hálás az FBI-nak a gyanúsított elfogásáért.

"Továbbra is megdöbbentőnek tartjuk és elítéljük ezeket az antiszemita fenyegetéseket, és úgy gondoljuk, hogy a törvény teljes szigorával üldözni kell őket"

- mondta Malina egy nyilatkozatban.


A Rágalmazásellenes Liga nevű érdekvédelmi szervezet a múlt héten arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban az antiszemita incidensek az előző év azonos időszakához képest mintegy 400 százalékkal nőttek az elmúlt két hétben, miután a Hamász palesztin iszlamista csoport október 7-én megtámadta Izraelt.


A csoport által összeírt 312 antiszemita incidensből mintegy 190 kapcsolódott az Izrael és a Hamász közötti háborúhoz. Ennek a 190-nek több mint a fele olyan gyűlésekből állt, ahol a csoport " támogatta a Hamászt és/vagy az izraeli zsidók elleni erőszakot".

Legfrissebb