Ugrás a tartalomra

USA: aggasztó mértékben nő a egyházak elleni incidensek száma

A szervezet elnöke szerint a kormány tehet róla.

100 ezer dolláros kárt okoztak a vandálok a Fowler United Methodist Church- ben elkövetett támadás során. - Kép: TheBayNet

Úgy tűnik, hogy az egyházak elleni támadások száma egyre nő az Egyesült Államokban - derül ki a Family Research Council friss jelentéséből.

A konzervatív keresztény érdekvédelmi szervezet ebben a hónapban tette közzé a legújabb "Egyházak elleni egyűlölet" című jelentését, amelyet az FRC frissített, hogy tartalmazza a 2023-as naptári év ellenséges incidenseit.

A szervezet 2018 óta gyűjt adatokat az egyházak elleni ellenséges cselekményekről, és az elmúlt hat évben 915 ilyen incidenst azonosított.

Az FRC jelentése szerint 2023 januárja és novembere között legalább 315 esetben történt vandalizmus, 75 gyújtogatás vagy gyújtogatási kísérlet, 10 fegyverrel kapcsolatos incidens, 20 bombafenyegetés és 37 egyéb incidens egyházaknál. A jelentés szerint az incidensek közül 17 egynél több kategóriába is tartozott, a vandalizmus és a gyújtogatás volt a leggyakoribb kombináció.

"Van egy közös kapcsolat a külföldön növekvő vallásüldözés és az itthoni egyházakkal szembeni rohamosan növekvő ellenségesség között: kormányunk politikája"

- mondta Tony Perkins, az FRC elnöke keddi nyilatkozatában.

Az FRC szerint az egyházakkal szembeni ellenségesség növekedése a 2022-es első jelentés óta felgyorsult.

A jelentés egy júniusi vandalizmusról is beszámolt, amelyben az elkövetők több mint 100 ezer dolláros kárt okoztak a Fowler United Methodist Church-nek, a marylandi Annapolisban. A vandálok Bibliákból és énekeskönyvekből téptek ki lapokat, a tépett oldalakat szétszórva a padlón és a padokban, leszedtek egy nagy fakeresztet, és a keresztény zászlót az állványáról, és a templom kültéri feliratát is eltávolították . - Kép: Facebook/Eastport United Methodist Church va

A jelentés néhány "Izrael-ellenes vagy antiszemita érzelmű" vandál cselekményt is felsorol a Hamász terrorcsoport október 7-i, Izrael elleni támadása után, valamint olyan incidensekről is beszámol amelyek "sátáni képeket vagy szimbólumokat tartalmaztak".

"Júliusban vandálok betörtek a texasi El Pasóban található Most Holy Trinity katolikus templomba, ahol sátáni képeket helyeztek el, és a '666' számot is felírták több tárgyra. A templomban lévő kereszteket is fejjel lefelé fordították, és szent olajat kiöntötték"

- olvasható a jelentésben.

"Októberben valaki egy 'Feltámadt az ördög' feliratot és egy pentagrammot festett fel el a louisianai Jenningsben található Jesus Worship Center épületeire."

Bár az FRC által bejelentett 10 fegyveres incidens többségében senki sem sérült meg, a jelentés felsorolja a Nashville-i, presbiteriánus iskolában történt lövöldözést is, amelyben egy transznemű elkövető hat embert, köztük három diákot ölt meg.

Arielle Del Turco, az FRC Vallásszabadság Központjának igazgatója és a jelentés szerzője úgy véli, hogy ezeknek az ellenséges cselekményeknek a hatása a "vallási megfélemlítés".

"Kultúránk egyre nagyobb megvetést tanúsít a kereszténység és az alapvető keresztény meggyőződések iránt, és az egyházakkal szemben elkövetett ellenséges cselekedetek ennek fizikai megnyilvánulása lehet.

Az FRC 2022 decemberi jelentése 436 incidenst dokumentált az Egyesült Államokban, ami több mint kétszerese a csoport által 2022-ben bejelentett eseteknek, és nyolcszorosa a 2018-ban azonosított esetek számának.

(Christian Post)

Legfrissebb