Ugrás a tartalomra

USA: palesztinbarát aktivisták méltatták a tüntetőket az alternatív diplomaosztón

A hivatalos diplomaosztó ünnepség sem volt Izrael-ellenes szimbólumoktól mentes.

Kép forrása: Képernyőfotó/NYT

Mintegy 550 diák, professzor és vallási vezető gyűlt össze csütörtök délután a szervezők által alternatívnak nevezett diplomaosztó ünnepségen.

A hivatalos diplomaosztó ünnepséget a Columbia Egyetem a palesztinbarát tüntetők által okozott zavargások elkerülése érdekében a mintegy 100 háztömbnyire északra fekvő sportkomplexumába helyezett át.

"Az emberek nagyon elidegenedve érzik magukat a főiskolától és az egyetemtől, és olyan helyet akartak, ahol megünnepelhetik eredményeiket, és kifejezhetik magukat politikailag"

- mondta Nara Milanich, a Barnard College történészprofesszora, aki részt vett az eseményen.

A sportkomplexumban megrendezett diplomaosztó ünnepség sem volt Izrael-ellenes tüntetőktől mentes.

A Washington Post beszámolói szerint az első diák, aki átsétált a színpadon, a Columbia College szónoka volt, aki egy kaffiját tekert szorosan a vállai köré, és egy táblát tartott a kezében: "DIVEST" (Szüntessétek meg a befektetéseket). Egy másik diák megfordult, hogy megmutassa a kék köpenyét, amelyre sötét fekete betűkkel az volt festve: "DIVEST FROM GENOCIDE" (Vonjátok vissza a befektetéseket a népirtásból).

Az alábbi képen egy palesztinbarát tüntető egy palesztin zászlóval ellátott táblát tart a magasba "Tüzszünetet azonnal" felirattal.

Sok diák megdöbbenését fejezte ki, amikor a Columbia vezetése törölte az egyetem fő diplomaosztó ünnepségét, és a legtöbb rendezvényt az egyetem területéről áthelyezte. A diplomaosztó előtti hetekben az iskola vezetősége kétszer is kihívta a rendőrséget, hogy eltávolítsa a tüntetőket a Morningside Heights-i campusról, ahol a diákok palesztinbarát tábort hoztak létre és elfoglaltak egy épületet.

A Columbia elnöke, Nemat Shafik áprilisban a New York-i rendőrségnek írt levelében kérte, hogy a rendőrség legalább május 17-ig maradjon az egyetemen, "hogy fenntartsák a rendet és biztosítsák, hogy a táborok ne alakuljanak ki újra".

Az adminisztrátorok azt mondták, hogy "mélységesen csalódottak" amiatt, hogy meg kellett változtatniuk a diplomaosztóval kapcsolatos terveket, de a biztonsági problémák elmondásuk szerint "megoldhatatlanok" voltak.

A csütörtöki alternatív rendezvényen, amelyet a Szent János katedrálisban tartottak, New York egész városából érkeztek egyetemisták, és sokan a Columbia v világoskék színű sapkáját és talárját viselték. a rendezvényen Fady Joudah palesztin-amerikai költő felolvasott egy verset, amelyet a gázai háború első három hónapja alatt írt. Az ünnepség vége felé pedig a szervezők lejátszottak egy videóüzenetet Hind Khoudary, egy gázai palesztin újságíró részéről, aki köszönetet mondott a tüntetőknek a tetteikért.

(NYT, WP)

Legfrissebb