Ugrás a tartalomra

USA: a Hezbollah egyik terroristáját tartóztatták le a texasi határon

A CBP jelentései szerint majdnem duplájára ugrott a terrorista-gyanús személyekkel való találkozások száma.

Illegális bevándorlók lépik át az USA határait a szögesdrót kerítésen keresztül. - -Kép forrása: NYP/Getty

Az amerikai határőrség a hónap elején letartóztatta a Hezbollah egyik terroristáját a déli határon.

A határőrség ügynökei március 9-én fogták el a 22 éves libanoni férfit, aki illegálisan lépett be az Egyesült Államokba a texasi El Paso határváros közelében - derül ki a The New York Post által kizárólagosan megszerzett határőrségi dokumentumból.

Basel Bassel Ebaddi azt mondta a tisztviselőknek, hogy hét évig a Hezbollahnál képezte magát a dzsihád végrehajtására és a nem muszlim emberek megölésére, valamint további négy évig aktív tagként fegyverraktárak őrzésében is részt vett.

Amikor megkérdezték tőle, hogy miért jött az Egyesült Államokba, azt válaszolta:

"Megpróbálok bombát készíteni", és úti célként New Yorkot nevezte meg.


Azonban egy későbbi interjúban Ebaddi azt mondta, hogy azért próbált elmenekülni Libanonból és a Hezbollahtól, mert "nem akart embereket ölni", és hozzátette: "ha egyszer bent vagy, soha nem tudsz kijönni" - derül ki az Egyesült Államok Bevándorlási és Vámhivatalának (ICE) belső dokumentumaiból.

A New York Post által megszerzett dokumentumok egy részlete, melyben a Hezbollah egyik terroristája elmondja, hogy bombát akar készíteni. Kép forrrása: NYP

A közelmúltbeli incidens rávilágít az Egyesült Államok déli határán kialakult válsággal kapcsolatos aggodalmakra, és arra, hogy ez Amerikát a terrorizmus nyílt célpontjává teszi.

"Nagyon aggódom amiatt, hogy 10, 20, 50, vagy akár száz Hezbollah- és Hamász-terrorista is átjön, és olyasmit akar tenni, ami rosszabb, mint a 9/11, olyasmit akar tenni, ami nagyságrendileg az október 7-i, vagy még rosszabb"

- mondta Ted Cruz, texasi republikánus szenátor, valamint hozzátette:

"Ez egyértelmű és jelen lévő veszély. És ezt Joe Biden és a kongresszusi demokraták okozzák nap mint nap, tágra nyitva hagyva a határainkat"."

Az amerikai vám- és határvédelem (CBP) jelentése szerint a terrorista megfigyelési listán szereplő személyekkel való találkozások száma a 2022-es 98-ról 2023-ban 172-re ugrott.

Októbertől januárig a határőrség 58 olyan illegális bevándorlót tartóztatott le, aki az FBI terrorista megfigyelési listáján szerepelt.

Simone Ledeen, a védelmi miniszter korábbi közép-keleti politikáért felelős helyettes államtitkára a CBN Newsnak elmondta, hogy a Hezbollah "nagyon is valós fenyegetést" jelent az Egyesült Államokra nézve.

"Alvó sejtjeik vannak itt az Egyesült Államokban, az ország számos városában.... Sokak szerint már évek óta várják a parancsot a támadásra"

- mondta Ledeen.

(CBN, NYP)

Legfrissebb