Ugrás a tartalomra

A történtek után erősebb kötődést éreznek Izraelhez a diaszpórában élő zsidók

Egyre többen akarnak Izraelbe látogatni.

Pillanatkép a Nefesh Yehudi Akadémiáján zajló életéből. - Kép forrása: Facebook

Rivi Kirshtein, a Nefesh Yehudi oktatási programigazgatója szerint az Október 7-i események után a diaszpóra-zsidók erősebb kötődést éreznek Izraelhez - számol be a Jpost.


Kedden tartota izraeli csúvstalálkozóját a The Jerusalem Post, ahol Rivi Kirsthtein egy interjú keretében számolt be tapasztalatairól. A Nefesh Yehudi, "zsidó lélek" egy héber kifejezés, amely évszázadok óta leírja a zsidó identitás lényegét. A szervezet 2004-ben alakult, és az izraeli és a diaszpóra felsőoktatási intézményeinek diákjai körében tevékenykedik, erősítve a zsidó nép történelmi, kulturális és erkölcsi gyökereihez való kötődést.

A szervezet tevékenységét Izraelben 30 központban végzi, amelyek 50 felsőoktatási intézményt szólítanak meg, és évente több mint 6000 diák vesz részt aktívan a Nefesh Yehudi projektekben, egy olyan nemzetközi szervezet részeként, amely világszerte 35 ezer zsidó diákkal foglalkozik. A világ minden tájáról minden évben kiválasztják a diákokat, hogy részt vegyenek az izraeli "zsidó lélek" tevékenységének párhuzamos programjaiban Észak-Amerika, Latin-Amerika, Oroszország, Franciaország és más országok különböző egyetemein.

Kirshtein elmondta Uriel-Beeri-nek, hogy a szervezet a háború kezdete óta biztosítja a katonák számára az alapvető ellátást, és befogadta és segítette az Izrael déli részéről evakuáltakat. A háború előtt, magyarázta, amikor a diaszpórából származó zsidó emberekkel beszélgettek, a Biblia verseire hivatkozva magyarázták el a zsidók Izrael földjéhez való kötődését.

A háború kitörése óta a diaszpórában élő zsidók segíteni akarnak és meg akarják látogatni Izraelt.

"Most már nem kell magyaráznunk a kapcsolatot" - mondta. "Ez a zsidó lelkekben és a vérükben van".

Az egyetemeken tomboló antiszemitizmus ellenére állítása szerint az emberek érdeklődnek a zsidóság iránt, de félnek a vallási kötelezettségektől. Kirshtein az interjúbam így fogalmazott:

"Azt mondtam nekik: Szeretném átadni nektek azt az ajándékot, amit a judaizmus adhat a világnak. Választhattok, amit akartok, de ez a tiétek. Azt akarom, hogy tudjátok, mit jelent. A tudás hatalom - zsidók vagytok. Tudjátok, mit jelent zsidónak lenni".

Kirshtein hozzátette, hogy a Nefesh Yehudi a tapasztalati judaizmust népszerűsíti.

"Együtt tanulunk a nemzet iránti szeretetről - arról, hogy a zsidó nép együtt testvérek".

Legfrissebb