Ugrás a tartalomra

Észak-Korea látja el fegyverrel a Hamász terroristáit?

Fotókon a bizonyíték.

Katonák Észak-Korea zászlaja alatt. - Kép forrása: AP News

A dél-koreai nemzeti hírszerző ügynökség által közzétett fotók bizonyítják, hogy a Hamász terroristái észak-koreai rakétákat használnak - számol be a Fox News.

A dél-koreai nemzeti hírszerző szolgálat közzétett egy fotót, amelyen egy szétszerelt F-7-es gránátvető látható, amelyen a kémügynökség szerint a gyújtózsinór belsejébe koreai írásjeleket véstek - jelentette a dél-koreai Yonhap hírügynökség.

"A koreai karakterekkel ellátott gyújtózsinór az észak-koreai gyártmányú F-7-es rakéta középső részén található"

- közölte a hírügynökséggel a kémügynökség.

Szakértők szerint a Hamász harcosai valószínűleg ezeket feltételezhetőebnészak-koreai gyártású gránátvetőket használták az október 7-i támadás során. Kép forrása: AP Photo/ Alon Bernstein

Bár korábban az október 7-i terrortámadások után Phenjan támogatását fejezte ki a Hamász felé, tagadta a vádat, mely szerint fegyvereket szállított a Hamásznak, és azt állították, hogy az "alaptalan, hamis pletyka" mögött az USA áll.

Az F-7-es gránátvető egy vállról indítható fegyver, amelyet a harcosok jellemzően páncélozott járművek ellen használnak. Ezek a rakétavetők egyetlen robbanófejet lőnek ki, és gyorsan újratölthetőek.

Egy észak-koreai gyártmányú F-7-es rakétahajtású gránát (RPG), amelynek gyújtózsinórján koreai karakterek vannak gravírozva, és amelyet a Hamász használt Izrael ellen. (A VOA Koreai Szolgálat által beszerzett fotó)

Az F-7 rakétavetőn kívül a Hamász propagandavideókon és -fotókon állítólag észak-koreai Bulsae irányított páncéltörő rakétával felszerelt harcosai is láthatóak.

Egy észak-koreai gyártmányú F-7-es rakétahajtású gránát a jellegzetes piros csíkkal egy izraeli létesítményben, 2023. december 28-án. (Sanghoon Lee/VOA Korean)

Észak-Korea 1966 óta tart fenn diplomáciai kapcsolatokat a palesztin vezetőkkel. 2012-ben az Egyesült Államok észlelt egy észak-koreai teherszállító repülőgépet, amely állítólag rakétákat és rakétahordozó gránátokat szállított a Hamásznak.

Észak-Korea szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal is. A múlt héten John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője azt állította, hogy Oroszország észak-koreai gyártmányú rakétákat használ az ukrajnai inváziójában.

Legfrissebb