Ugrás a tartalomra

Zsidó imaórát tartott az izraeli kormány delegációja Szaúd-Arábiában

Jeruzsálem felé néző nyitott ablakok mellett imádkozott az izraeli delegeció Szaúd-Arábiában - Kép forrása: Spokesman's Office, Communications Ministry

Schlomo Karhi, izraeli kommunikációs miniszter a héten az ENSZ nemzetközi postai konferenciáján vesz részt a szaúdi fővárosban, Rijádban, ahol csatlakozott a szukkót alkalmából megrendezett ima  összejövetelhez- írja a Times of Israel.

A reggeli imaszertartásra egy szállodában került sor, melyen egy olyan Tóra tekercsből olvastak fel, amelyet a királyság uralkodójának ajánlottak fel, amely egyre szorosabb kapcsolatokat épít a zsidó állammal.

A tekercset egy nemezborítóba csomagolták, amelyen angolul, héberül és arab nyelven az állt: "Zsidó Gyülekezet, Szaúd-Arábiai Királyság."

Emellett héberül pedig azt hímezték rá, hogy

"Szalmán bin Abdulaziz király, Mohamed bin Szalmán trónörökös, és minden miniszterük és tanácsadójuk számára."

A szertartáson a résztvevők hagyományos imakendőt viseltek, valamint pálma, mirtusz és fűzfaágakat és egy különleges gyümölcsöt, az etroget tartották a kezükben amelyek mind a különleges Szukkot-i szertartás részét képezik.

Az izraeli kommunikációs miniszter, egy héttel azután lépett a szaúdi királyságba, hogy kollégája, Haim Katz, a turizmusért felelős izraeli miniszter lett az első izraeli miniszter, aki Szaúd-Arábiában járt.

"Ahogyan Dániel házának ablakai Jeruzsálem felé nyíltak, úgy mi is Jeruzsálem felé nyitott ablakokkal imádkozhattunk Rijádban"

- mondta Karhi egy nyilatkozatában, utalva a Babilonba száműzött bibliai szereplőre.

Útja során Karhi egy beszédet is mond majd a konferencián, amely a haladásról és a békéhez vezető hídról szól majd, és a tervek szerint találkozik majd Michael Ratney-vel, az USA szaúd-arábiai nagykövetével és Törökország kommunikációs miniszterével is.

"A szukkot ünnep idején vagyunk itt, egy nemzetközi konferencián. A világ minden tájáról érkező képviselőkkel találkozunk, és közelebb hozzuk a békét Izrael Állam és Szaúd-Arábia között"

- mondta Karhi egy videónyilatkozatban, miután leszállt Rijádban.

💡
Érdekesség:
A Jpost beszámolói szerint a konferencia egybeesik a Rijádban körülbelül 40 ezer négyzetméteren megrendezésre kerülő helyi könyvvásárral, amelynek egyik különlegessége éppen egy ősi XVI. századból századi, a vélhetőleg Marokkóból származó Tóra tekercs, amelyet több tízezer látogató előtt mutattak be a szaúdi fővárosban. A meglehetősen ritka darabra hamar felfigyeltek a látogatók.Legfrissebb