Ugrás a tartalomra

Great Reset: A Világgazdasági Fórum a készpénzmentes társadalmat szorgalmazza

Alig néhány nappal a davosi éves találkozója előtt, amelyen a svájci síparadicsomban a vállalati és kormányzati elit megfordul, a Világgazdasági Fórum (WEF) közzétette azon technológiák listáját, amelyekről úgy véli, hogy "2027-re megváltoztatják a világot", beleértve az olyan új világrend alapelemeket, mint a metaversum és az úgynevezett zöld energia.

A Klaus Schwab vezette csoport listáján azt írta, hogy a központi banki digitális valuták (CBDC) "forradalmasítani fogják a pénzügyi rendszert".


A bitcoinnal ellentétben a CBDC-k úgy működnek, mint a hagyományos fiat-pénz digitális formája, mivel központi bankok bocsátják ki őket, és ezért végső soron az állam szeszélyeinek vannak kiszolgáltatva.

A kommunista Kína lett a világ első nagy gazdasága, amely központi banki digitális valutát bocsátott ki, 2021-ben bevezetve az RMB kriptováltozatát, más néven a digitális jüant. Eddig több, mint negyedmilliárd ember regisztrált az állami digitális tárcára a kommunista országban.

Bár a legtöbb kriptovaluta bizonyos mértékig nyomon követhető, a központi bankok által kibocsátott digitális valutákkal kapcsolatos nagyobb aggodalom az, hogy a társadalmi kreditpontok defacto változataként használhatják őket, hogy a polgárokat a kormány kívánságainak való megfelelésre kényszerítsék.

Nem Kína az egyetlen kormány, amely felismerte, hogy az állam által kibocsátott digitális valuta jelentősen növelheti az államhatalmat.

A Bank of England például, amely jelenleg a font kriptovaluta változatát fejleszti, felvetette, hogy a brit CBDC-t a viselkedésszabályozás eszközeként lehetne használni.

Tom Mutton, a Bank of England Fintech igazgatója tavaly azt mondta, hogy egy ilyen digitális valuta "programozható" lenne, és lehetővé tenné a kormány számára, hogy meghatározza, mire költhetik a polgárok a pénzüket és mire nem.

"Adódhatnak társadalmilag előnyös eredmények, megakadályozva olyan tevékenységeket, amelyek valamilyen módon társadalmilag károsnak tekinthetők. Ugyanakkor ez az emberek szabadságának korlátozását is jelentheti"

- jegyezte meg a jegybankár.

A központi bankok felruházása azzal a képességgel, hogy digitálisan "programozhassák" valutájukat, aggasztó lesz a politikai ellenzékek számára, nemcsak az olyan helyeken, mint Hongkong, hanem a nyugati országokban is, ahol egyre inkább úgy látják, hogy a banki tevékenységet fegyverként használják fel a konzervatívok ellen, akik szembekerültek a mainstream baloldallal.

Az Egyesült Királyság mellett a Biden-kormányzat alatt álló Egyesült Államok és az Európai Unió is terveket készít a dollár, illetve az euró digitális változatának kibocsátására.

(Breitbart)Legfrissebb