Uniós listavezető Magyarország: a 15 év feletti lakosság 28 százaléka dohányzik

Magyarországon a halálozások 49 százalékát szív- és érrendszeri betegségek okozzák, aminek egyik jelentős rizikófaktora a dohányzás. A 2020-as nemzetközi adatok szerint hazánkban a 15 év feletti lakosság 28 százaléka dohányzik, ezzel az uniós lista élén járunk - írta meg az Index.

Ma Magyarországon a szív- és érrendszeri halálozások aránya a 65 évnél idősebbeknél valamelyest az európai uniós átlag felett van, a munkaképes lakosság esetében viszont sokkal rosszabbak az adataink ezen a téren.

Genetikailag nem vagyunk mások, hasonló gyógyszereket használunk Magyarországon, mint a régió többi tagállamában, mégis a stroke vagy agyvérzés után 3-6 hónappal bekövetkező halálozások száma jóval nagyobb nálunk. A cigaretta letétele többéves nyereséget jelenthet a hazai összlakosságnak. Az időben abbahagyott dohányzással jó eséllyel regenerálódik a szervezet

-hangsúlyozta a Szent Ferenc Kórház kardiológus főigazgatója, Toldy-Schedel Emil.

A WHO adata szerint világszerte 6 millió ember halálát okozza, amiből 600 ezer passzív dohányos felnőtt van, és nagyjából 30 ezer gyerek szenved a füstártalom miatt egészségkárosodást.