Ugrás a tartalomra

Üldöztetés elől menekült: az Emberi Jogok Európai Bíróság megtagadta a menedékjogot

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította egy iráni, kereszténységre áttért volt muszlim ügyét. Így kitoloncolhatják Németországból, és esetleges Iránba való visszatérését követően pedig üldöztetésnek lehet majd kitéve.

Hassan, akinek nevét személyazonosságának védelme érdekében megváltoztatták, és a közokiratokon H.H.-ként szerepel, 44 éves iráni bútorasztalos. 2018-ban menedékjogot kért Németországban, de a német hatóságok elutasították.

Az ADF International nemzetközi jogi érdekképviseleti csoport védői szerint az iráni fellebbezett a greifswaldi közigazgatási bírósághoz, amely elutasította az ügyét, mert „nem különösebben valószínű”, hogy egy muszlim megtérne, miután sógorát megölték és feleségét megtérése  miatt bántalmazták.

A Közigazgatási Bíróság kimondta, hogy ha ilyen események bekövetkeznének, azok "elrettentő hatással" lesznek harmadik személyekre.

"Senkit sem szabad üldözni a hite miatt. Irán a világ egyik legveszélyesebb ország a keresztények számára, és különösen a megtérők vannak veszélyben. Az elmúlt évben a vallási üldöztetés jelentősen súlyosbodott"

- mondta Lidia Rieder, az ADF nemzetközi jogi tisztviselője a nyilatkozatban.

"Az úgynevezett "vallási deviánsok" börtönbüntetést kaphatnak, a nemzetbiztonsági díjakat folyamatosan alkalmazzák a vallási kisebbségek ellen. A németországi bíróságoknak ezt figyelembe kell venniük a menedékkérelmek elbírálásakor"

-mondta.

Hasszán azt mondta a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatalnak, hogy sógora ismertette meg a kereszténységgel, akit bebörtönöztek, mert részt vett egy házi csoport istentiszteletein. Az ADF szerint a sógorát azért ölték meg, mert a börtönben is gyakorolta a hitét. Hassan és családja életüket Krisztusnak adták.

Az Open Doors USA üldözést őrző szervezet szerint az iráni kormány álláspontja szerint minden etnikai perzsa definíció szerint muszlim, és minden perzsa keresztényt "hitehagyottnak" tekintenek.

Minden perzsa nyelvű keresztény tevékenység illegálisnak minősül.

Miután felfedezték új hitüket, a biztonsági erők megrohamozták Hassan családi házát, és elkobozták a könyveiket, a számítógépüket, az útlevelüket és a Bibliájukat. A család Törökországba, majd Németországba menekült.

"Németországban is megosztom az evangéliumot. Imaköröket szervezek itt a szálláson"

- jelentette ki Hassan.

"Szeretnék jó példa lenni, megnyerni a többieket Jézus Krisztusba vetett hitnek. Legnagyobb célom az lenne, hogy gyermekeim megtalálhassák Krisztust a szabadságban és jót tegyenek"

-mondta.

Az Open Doors becslése szerint körülbelül 800 ezer keresztény él Iránban, így ők kisebbségben vannak a muszlim többségű országban. Az ország a 9. helyen áll a szervezet "World Watch List" listáján is, amely évente 50 olyan országot tartalmaz, ahol a keresztények rendkívüli üldöztetéssel szembesülnek.

(Christian Post)

Legfrissebb