Ugrás a tartalomra

Ukrajnában már a magyar beszédet is feltételekhez kötik

Tanítási idő alatt már tilos magyarul beszélni.

Ukrán és magyar zászló - Kép forrása: hirado.hu

Rendelettel akarja meghatározni az ukrán kormány, hogy az emberek mikor beszélhetnek magyarul Kárpátalján- számol be az Index.

A kárpátaljai magyar iskolákban ezentúl csak délután 5-től, a tanítási idő lejárta után beszélhetnek magyarul a tanárok és a diákok egymással, szerepel az új rendeletben, amely a magyar orvosoknak is megtiltaná, hogy ezentúl a pácienseikkel magyarul beszéljenek – értesült a Hír TV.

Bocskor Andrea nonszensznek nevezte az elképzelést. Mint mondta, Ukrajna szeretne az Európai Unió tagja lenni, de ehhez már a csatlakozási tárgyalások megkezdésekor garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogait.

Ukrajnában 2017 óta tart a kisebbség szabad nyelvhasználata körüli vita, akkor hozta meg ugyanis az ukrán parlament azt az oktatási törvényt, amely az ötödik osztály után gyakorlatilag ellehetetleníti az anyanyelven történő tanítást a kárpátaljai magyar iskolákban.

A kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Középiskola a tanév kezdete után arról számolt be, hogy a pénteki tanévnyitón betiltották a magyar himnuszt, tilos volt a magyar zászló és nemzeti színek használata, és az igazgatói köszöntő is csak ukránul hangzott el.

„Miközben mi több mint 5000 ukrán menekült gyermeket és diákot fogadunk magyarországi iskolákban, addig van 15 ezer magyar diák Kárpátalján, akik kénytelenek elszenvedni a magyar nemzetiségi oktatás elukránosítását”

-nyilatkozta korábban az Indexnek Paczolay Máté külügyi szóvivő.

Az uniós csatlakozásért felelős ukrán miniszter, Olha Sztefanyisina a napokban interjút adott az Euronewsnak, amelyben arról is beszélt, hogy kielégítik a magyar kisebbség igényeit, és szerinte a párbeszéd jó eredményt hozott.

Még jönnek lépések, de biztosak lehetnek abban, hogy Ukrajna tervei között nem szerepel semmi rossz a magyar kisebbség számára. Ők inkább hasznot húztak abból a figyelemből, ami Ukrajnára irányul, amióta tagjelöltek lettünk

– mondta Olha Sztefanyisina.

Legfrissebb