Ugrás a tartalomra

Ukrajna: Oroszország csak a Globális Délben bízhat? - Kosztur András

A Világnézet legfrissebb adásában Kosztur Andrással beszélgettünk a svájci békekonferenciáról.

A Hit Rádió Világnézet című műsorának legfrissebb adásában Kosztur András a XXI. Század Intézet vezető kutatóját kérdeztük a svájci békekonferencia hátteréről.

Svájci békekonferencia és Oroszország távolmaradása
Szakértőnk szerint Oroszországot azért nem hívták meg a békekonferenciára, mert Ukrajna célja az volt, hogy a nyugati és globális déli országokat egy közös álláspont mögé tömörítse, és nyomást gyakoroljon Oroszországra. Ez a stratégia azonban Kosztur szerint kudarcot vallott, mivel több fontos ország, például Kína és India, nem támogatta az ukrán álláspontot.

"Nem nagyon érdemes úgy a békéről tárgyalni, hogy az egyik hadviselő fél nincs jelen"

- fejtette ki Kosztur András.

Globális dél érdekei:
Kosztur András kifejtette, hogy a globális dél országai, különösen Kína, inkább saját gazdasági és politikai érdekeit követik. Nem érdekeltek abban, hogy a háború eszkalálódjon, mivel az veszélyeztetné a globális gazdasági kapcsolataikat és növekedésüket.

"Alapvetően az országok nem érdekeltek abban, hogy a helyzet eszkalálódjon, hiszen könnyen világháborúhoz vezethet, amiben adott esetben ők is belesodródhatnának"

- mondta.

Oroszország békejavaslata és nyugati reakciók
Kosztur kiemelte, hogy Putyin elnök békejavaslata szerinte arról szól, hogy Ukrajna vonja ki csapatait az Oroszország által igényelt területekről, és Ukrajna maradjon semleges. Nyugati szempontból viszont ez ultimátumnak tűnik, és valószínűleg nem fogadják el.

"Nyilván ugye Kijevnek és a Nyugatnak is elutasító volt az állásfoglalása, és nem békejavaslatként, hanem ultimátumként tekintettek erre az ajánlatra"

- fejtette ki Kosztur.

Amerikai választások és a háború jövője
Szakértőnk szerint a közelgő amerikai választások és egy esetleges Trump győzelem hatással lehetnek a háborúra, mivel Trump valószínűleg a háború gyors lezárására törekedne, bár ennek pontos lépései még nem világosak.

"Valóban egy deeszkalációs folyamat adott esetben elindulhat, hogyha Donald Trump nyer"

- hangsúlyozta.

Legfrissebb